Гласуването за Олимпиадата в Рио е купено

OFFNews 03 март 2017 в 18:18 4732 0

Гласуването за домакинството на Олимпиадата през 2016 година е купено, заявиха френски разследващи. Летните игри бяха спечелени от Рио.  

Бразилски бизнесмен е платил 1,5 милиона долара на сина на член на МОК броени дни преди гласуването според вестник Le Monde. "Френските власти се съмняват, че парите са използвани за влияние върху вота", написа изданието.

Организаторите се заклеха, че са чисти като сълза. Те спечелиха домакинството с 66 на 32 гласа за втория.

Вестникът обаче твърди, че парите са преведени от компания на бизнесмена Папа Масата Диак, маркетинг консултант от сенегалско-френски произход, който е изхвърлен доживотно от атлетиката, а също така се издирва с червена бюлетина от Интерпол.

Папа Диак е син на бившия член на МОК и шеф на световната атлетика Ламин Диак, който в момента е задържан във Франция по обвинения в корупция. 

Въпросният бразилски бизнесмен от своя страна е спечелил куп поръчки по строителството на олимпийските обекти. Френски прокурори заявиха още миналата година, че разследват сигнали за корупция при гласуването за домакин на Олимпиадата през 2016 година и тази през 2020-а. Домакин на втората е Токио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови