ФИФА платила 5 млн. евро подкуп на Ирландия, за да мълчи

Ивайло Анев 04 юни 2015 в 23:37 5310 0

Ирландската футболна асоциация (ИФА) е получила 5 милиона евро от ФИФА като подкуп, за да не оспорва класирането на Франция за Мондиал 2010, разкри изпълнителният директор на асоциацията Джон Дилейни.

Тогава ирландците загубиха баража от петлите, след като звездата Тиери Анри откровено игра с ръка и подаде за решителния гол на Уилям Галас, който прати отбора на финалите. Ситуацията не бе забелязана от рефера Мартин Хансон, който ощети ирландците.

"Плащането беше извършено директно към асоциацията. В замяна на това беше прекратено дело, което вече бяхме завели. Бяхме афектирани не само от гола на Анри, но и от поведението на Блатер, ако помните. Той ни се присмя пред цял свят. Аз му казах какви са плановете ни и той предложи сделка. Тя беше позитивна за нас. Аз съм подписал договор за конфиденциалност и нямам право да назовавам точната сума, но вие вече дадохте предположение. Добре сте се справили", каза Дилейни в интервю за ирландската телевизия "RTE".

Според на ФИФА сумата била 5 милиона долара и се водела заем за построяването на национален стадион. След това световната федерация отписала сумата, когато Ирландия не се класира на световното.

Преди дни Блатер беше преизбран за шеф на ФИФА, но малко след това обяви, че ще напусне, защото не чувствал достатъчна подкрепа. В последните дни стана ясно, че ФБР води разследване за корупция както срещу него, така и срещу кандидатурите за избора на домакинство на Мондиалите през 2018 и 2022 г., спечелени съответно от Русия и Катар. 

Вижте играта с ръка на Тиери Анри в мача срещу Ирландия през 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови