Една от гимнастичките ни шампионки: Тренирах 15 години и най-сетне се случи

ОFFNews 28 септември 2014 в 13:18 7772 1

"В шок сме в момента. Никога не сме вярвали, че може да станем световни шампионки в многобоя. Тренирах 15 години и това най-сетне се случи."

Това сподели Християна Тодорова - една от гимнастичките в българския ансамбъл, който стана световен шампион в многобоя, цитирана от "Дневник".

След 18-годишно чакане българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златните медали в многобоя на световното първенство в турския град Измир. Възпитаничките на Ина Ананиева в състав - Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова, изиграха страхотно и двете си композиции. Българките са със сбор от 34.449 точки, след като получиха за изпълненията си на пет чифта бухалки 17.133 точки, а на три топки и две ленти - 17.316 точки. Рускините останаха четвърти, след като гимнастичките гониха бухалка извън терена и допуснаха неточности на ленти и топки. На второ място е Италия с 34.282 точки, а на трето - Беларус с 34.133 точки.

За последен път българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на Мондиал в Будапеща през 1996 година.

"Посвещавам този толкова жадуван и дълги години чакан златен медал на всички големи световни и европейски шампионки на България, на всички големи треньори, които са живи и здрави и на тези, които вече не са между нас, на всички, на голямата българска школа, на всички българи и любители на художествената гимнастика, които ни вярваха, обичаха и подкрепяха! Посвещавам златния ни медал на България!", написа президентът на федерацията Илиана Раева в страницата си във "Фейсбук".

България се класира и за двата финала днес с трети оценки. Състезанието започва в 15 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews