Член на ФИФА: Мароко е истинският домакин на Мондиал 2010, а не ЮАР

OFFNews 09 юни 2015 в 12:45 4362 0

Топката "Джабулани" от Световното първенство в ЮАР и емблематичният трофей на ФИФА

Мароко е спечелил домакинството за Световното първенство през 2010 година, а не Република Южна Африка, разкрива британският вестник Sunday Times.

Изданието разпространява аудио файл, в който признание прави бившият президент на футбола в Боствана Исмаил Бамжи.

Бамжи участва във вота на ФИФА през 2004 година за определяне на домакин на Мондиал 2010. Според него Мароко е получил 13 гласа срещу 11 за ЮАР. Официалните резултати тогава обаче показаха 14:11 в полза на Република Южна Африка.

"Говорих с всички, които са гласували. Ние сме колеги и се познаваме, така че не бе трудно да разберем кой кого е подкрепил. След вота стана ясно, че гласовете за Мароко са повече", разкрива Бамжи в записа.

"Но моля ви, това е много секретно", добавя бившият високопоставен служител на ФИФА.

Изданието припомня, че само преди дни стана ясно, че върховните ръководители във ФИФА са си разделили 10 милиона долара, за да гласуват за южноафриканската страна. Според друга информация пък бившият вече вицепрезидент на организацията Джак Уорнър е приел още 1 милион, за да подкрепи Мароко за домакин на Мондиал 2010.

Разследването на британския вестник е на път да разрази поредния скандал в международната футболна организация. В края на май бяха арестувани заради подкупи редица служители на централата. Няколко дни след ареста им Сеп Блатер въпреки скандала спечели за пети път изборите за президент на ФИФА, но след това преосмисли ситуацията и подаде оставка от позицията.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!