Българският белег върху "Божията ръка" на Марадона

Деян Спасов 21 юни 2014 в 17:56 13767 0

Кой е българинът в основата на един от най-спорните моменти във футболната история?

Голът с ръка на Диего Марадона в четвъртфинала с Англия от Мондиала през 1986 г. в Мексико е запомнен като един от най-спорните моменти във футболната история, но малко известен факт е, че страничен съдия на двубоя е българинът Богдан Дочев. 

В 51-вата минута на мача капитанът на Аржентина изпреварва английския вратар Питър Шилтън и удря топката с ръка над него, като по този начин южноамериканците повеждат с 1-0.

Главният съдия на срещата Али Бин Насер зачита гола за редовен след консултация със страничния съдия Дочев. 

Мачът в крайна сметка завършва 2-1 за "Гаучосите", след като двата отбора си отбелязват по още едно попадение, но първият гол в мача освен спорен се оказва и решаващ. 




Отначало ТВ камерите не успяват да заснемат както трябва гола на Марадона, а след мача самият аржентинец казва, че ако е имало игра с ръка, това е било Божията ръка.

Впоследствие обаче при преглеждането на записите се оказва, че една от камерите на стадиона е заснела много ясно именно този момент.



Два дни след мача мексикански фотограф, акредитиран да снима срещата, изважда снимки, на които е отразена непозволената игра. 

В паметния четвъртфинал Марадона отбелязва и втория гол четири минути по-късно. С невероятен дрибъл, започнал от центъра на терена, десетката преминава между шест английски играчи и за втори път вкарва във вратата на Питър Шилтън. По този начин футболистът, освен че проправя бляскаво бъдеще пред себе си, остава и в историята с двата си гола, с които извежда родината си до победа и полуфинал на Световното първенство.

Положението с българския съдия, признал първия гол, обаче не е толкова "розово". Въпреки перфектната си работа в мача от групите на надпреварата между Белгия и Парагвай (2-2), след случая с гола на Марадона Богдан Дочев никога повече не свири мачове на световни първенства.

Четири години по-рано Дочев е бил главен съдия на двубоя Италия-Камерун от Световното първенство в Испания през 1982г. и се справя отговорно със задачата.

Понастоящем бившият рефер Богдан Дочев живее в пернишкото село Долна Диканя и не малко пъти е заявявал в интервюта, че "Божията ръка" от 1986г. е променила живота му, защото след този случай за добро или зло целият свят вече го познава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови