11 африкански спортисти изчезнаха след Олимпиадата

Александра Маркарян 14 август 2012 в 09:00 2033 0

Изчезналият джудист Седрик Мандембо от Конго по време на единствения си мач на Олимпиадата. Снимка: Reuters
Изчезналият джудист Седрик Мандембо от Конго по време на единствения си мач на Олимпиадата. Снимка: Reuters

11 спортисти от Африка, участвали в XXX летни олимпийски игри в Лондон, са изчезнали. По всяка вероятност те не искат да се върнат в страните си – Конго и Камерун, по икономически причини.

Непосредствено след церемонията по закриването на Олимпиадата избягал джудистът Седрик Мандембо от Демократична република Конго с треньора си Ибула Масенго, предаде BBC. Освен тях липсват треньорът по бокс Блейз Бекуа и Гай Нкита – националният технически директор на атлетите в делегацията от Конго. Изчезването на четиримата бе потвърдено от Олимпийския комитет на Конго.

Мандембо, който се състезаваше в категория над 100 кг., загуби единствения си мач за 49 секунди от Александър Михайлин от Русия, завършил Олимпиадата със сребърен медал.

Не се съобщава дали четиримата се намират все още в Лондон.

С тях спортистите, изчезналите по време на Олимпиадата, стават 11.

По време на Игрите избягаха и 7 атлети от Камерун. Официалното съобщение за липсата им дойде от Министерството на спорта и физическото възпитание на Камерун на 6 август вечерта.

"Това, което започна като слух, накрая се оказа истина. Седем камерунски атлети, които участваха на Летните олимпийски игри в Лондон 2012, са изчезнали от олимпийското село", каза Давид Оджонг.

Официалните власти в Камерун поискаха помощ при издирването на петима боксьори, плувец и футболистка. Те заявиха, че по всяка вероятност спортистите искат да останат в Европа по икономически причини.

Изчезналата футболистка е Друсиле Нгако, резервна вратарка. Липсващият плувец е Пол Екане Единг, който избягал с всички лични вещи. Петимата боксьори са Томас Есомба, Крисчън Донфак Аджуфак, Абдон Меули, Блейз Йепмоу Мендоуо и Сердж Амбомо.

От олимпийския комитет на летните игри в Лондон заявиха, че са уведомили британската полиция за липсващите спортисти и че атлетите няма да бъдат санкционирани за нарушаване на имиграционните закони до ноември, когато изтичат визите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови