Тютюнопроизводители готвят протест и блокади

OFFNews 26 декември 2013 в 10:25 2497 1

Тютюн
Тютюн

Тютюнопроизводители са готови да излязат на протест, съобщава bTV.

Компании и фирми бавят изкупуването на тютюна от крайния производител. Когато обаче продукцията бъде взета, тя все още ще е на изключително ниска цена. 

Тютюнопроизводители от с. Абланица обявиха готовност за протести, гражданско неподчинение и блокади на магистрали дори. По думите на един от събралите се днес на площада в селото фирмите им предлагат по 5-6 лв на кг., а миналата година цената е била същата. 

От един низ тютюн, който се продава за около 10-12 лв. се правят поне 50 кутии. Преди дни земеделският министър проф. Димитър Греков заяви, че има уверение от прекупвачите, че ще активизират изкупуването между 2 и 6 януари догодина. Производителите обаче се оплакаха не толкова от фирмите, колкото от цените на държавата. „ Държавните цени са ниски. Една компания започна да купува на 6.40 средно и е смъкнала стойността до 4.30лв. средна цена”, обясниха протестиращи, посочвайки, че са на загуба и не могат да си покрият дори разходите по добива.

И кметът на селото дойде да подкрепи съгражданите си на протеста. По думите му недоволството е разбираемо - предишни години до този период вече е бил изкупен тютюна или вече кампанията вече е започнала. „Това което знам е че фирмите ще започнат да изкупуват след 3 януари, но едва ли цената ще се вдигне”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews