Quantcast

Студентите за похода на 10 ноември: Излизаме, за да не емигрираме (видео)

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2013 в 13:57 4259 17

Покана за похода на 10 ноември от протестиращите студенти.
Покана за похода на 10 ноември от протестиращите студенти.

 

"Излизаме, за да окупираме узурпирана България.

Излизаме, защото мястото на мафията не е в управлението.

Излизаме, защото сме против потъпкването на обществения интерес в името на олигархичния модел.

Излизаме, за да не емигрираме.

Излизаме, за да отхвърлим образованието, което ни прави роби, а не свободни.

Излизаме, преди да сме станали висококвалифицирани просяци."

Това заявяват студентите чрез видео покана за утрешния "Поход на справедливостта: общонационален протест". Тя бе публикувана във Фейсбук страницата "Ранобудните студенти".

Походът започва в 11 ч. пред Ректората на Софийския университет. С него студенти и преподаватели ще отбележат 24-ата годишнина от падането на комунистическия режим в България.

От 17 ч. ще има митинг-концерт под надслов "Вдигни очи! Стоп на псевдопрехода!".

"На тази дата (9 ноември - бел. ред.) през 1989 г. бе съборена Берлинската стена, символ на отчуждението. В България на 10 ноември същата година бе заявен мним преход. За съжаление, 24 години по-късно властта продължава да се отчуждава, като строй стени, фасади и заграждения между себе си и гражданите. Нека всички в един глас да кажем: "Стоп! Стоп на фасадите! Стоп на задкулисието! Стоп на псевдопрехода! Искаме ново начало! Искаме оставка! Искаме "Чисти Ръце''! Искаме прозрачност! Искаме да живеем в една по-добра България!"", пишат организаторите в поканата си.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2013 в 15:46

Знаем, че за всичко са виновни Тиквата и Костов-Мостов. Но кажи сега тях като ги няма цъфтиме ли? И как сме "цъфнали" при всичките БКП-арски парлвителства? Направо отивай в Сибир, другарю

09.11 2013 в 20:41

Дайнов казва ДА ЛЯВОТО Е СУПЕР, но къде бяхте когато ние имахме леви искания и ги защитавахме, пък сега леви искате да сте.

България няма къде да върви на дясно повече.!! Неолибералите ще скъсат с дясното, либерализма е ляв, и ще станат НЕОКОМУНИСТИ. НЕОКОМУНИЗЪМ? НЕОКОМУНИЗЪМ КАКВО Е ТО.

За ДДС от 18% използван от общините – за чистота, улици, градинки, паркинги, градски транспорт, улици. За данък продукт, и НУЛА преки финансови данъци. Данък продукт ще е 3%. Акцизите да са до 35%, и да се използват в пряко предназначение за покриване на вреди – здраве, пътища, екология, образование и култура. Ще има държавни предприятия и общински, но никой няма да може да казва че са губещи и се финансират от частната икономика, защото прекият данък ще е само продукт 3% – предназначен за училища, армия, полиция, администрация, социални дейности.. Примерно всички предприятия за фаянс, ще дават 3% от продукта си, за училища, армия, полиция, администрация, социални нужди.(сирийците сега, нямат сгради с фаянсови удобства?, а армията? полицията?)…
Ако безработен не е работил цяла година, ще даде труд 60 часа – тоест 3% от трудо часовете на работещите. Ще има съгласие с всички искания на неолибералите. Като аргументи, за справедливост.
Държавата да отпуска 1-милиард на година, от печалбата на общинските и държавните предприятия, за да се строят комуни и кибуци – поемащи бедни, безработни, инвалиди, бездомни и пенсионерите, като една опция за тях, за повишаване на свободата и избора.

Социалната помощ да е 35% от средната заплата, но не повече от 2% от БВП. Всички мита да отиват за създаване на семеен или общински предприятия за производство на родни стоки, и търговия с родни стоки – в България и извън страната. Избирателната система да е пряка демокрация, с партии. Всяка партия излъчва един народен представител ако тя е 20 000 члена, и представителя им е на доход от членския внос. Ако не си съгласен с народния представител тогава напускаш партията или правиш изказване и даваш аргументи за свалянето му.
35% от народните представители да са излъчени и сваляни от общински комитети, а общинският комита да е качван и свалян от 35 човека директно по всяко време.
Но 20% от народните представители да са избрани по лотария ЗА ТРИ МЕСЕЦА, от целия народ, който е заявил желание.

Пълна либерализация на тока. И всичко. Без субсидии. Платените ВЕИ мощтности от държавата, да правят безплатен ток за малки фирми и ферми, но и за общината и хората, 15% от целият ток ако е изискването на ЕС.

НО И СЕГА, ДЪРЖАВАТА МОЖЕ

Трябва държавата да дава 2-милиарда лева потребителски кредити, от 1000 до 2000 лева, с лихва 1%. 3-милиарда лева трябва да отиват на година за нов семеен бизнес – за безработни – за производство и търговия на български стоки. 1-милиард лева да отиват покупка на стратегически стоки от производител решен да ги прави на наша територия, таблет за учениците една година, телевизор с ДВБ декодери и антена за всяко семейство, оранжерии, сглобяеми къщи за бедни, улично осветление с диоди и веи за 400 лева – общо 2,5 милиона броя за цяла България.. Така ще се навъдят високотехнологични производства, чрез покупката на стоките им за 1-милиард на година. Тази стратегия ще струва 5-милиарда лева на година. Сега БВП е 54-милиарда долара, ако държавната идръжка стане като в Германия 47% от БВП, ЗНАЧИ ДА ИМАМЕ БЮДЖЕТ 38-милиарда лева, предоволно Е, да се изпълни тази стратегия.

В Дания една трета от бюджета е за пенсии, без да са внасяли осигуровки, а бюджета им е 55% от БВП. ЗАЩО ТУК НЕ Е ТАКА? ЗАЩОТО ИЗГОДНИЦИ – ДЕСНИ СА ПОЛИТИЦИТЕ!!

Минималната заплата в Австралия от 1 юли 2013 година става 622,2 австралийски долара (малко над 600 щатски долара) седмично, съобщава “Интернешънъл бизнес таймс”. Това означава минимална часова надница от 16,37 австралийски долара.

Увеличението е с 2,6 на сто. То е двойно по-малко от поисканото от синдикатите.

http://en.wikipedia.org/wiki/Minimum_wage_law

01 октомври 2007 г. $ 13,74 $ 522.12 -
1-ви октомври, 2008 $ 14.31 543.78 $ -
1 юли 2009 Непроменен Непроменен
1 юли 2010 $ 15,00 $ 569.90 -
1ви Юли 2011 г. $ 15,51 $ 589.30 -
01 юли 2012 г. $ 15.96 $ 606,4
- за час или седмица

През това време безработицата пада.

Българси работник прави 23 670 долара БВП, зает австралиец прави 134 000 долара БВП, РАЗЛИКАТА Е 5,66 ПЪТИ!!??

Минималното заплащане е 2500 долара на месец, разделено на 5,66, се получава 441 долара на месе – ТРЯБВА ДА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ!!

644.39 лева на месец минимална заплата, за България

09.11 2013 в 20:39

Дясното е изгодата – лайното на историята, направило войни и колонии за роби. Дунав мост от изгода ли е построен, магистралите от изгода ли са построени, училищата от изгода ли са построени, метрото от изгода ли е построено. Хубавите и съвременни трактори и комбайни, ФЕРМИТЕ В БЪЛГАРИЯ от изгода ли ги имат или от подпомагане? ОТ ПОДПОМАГАНЕ!!! ПОДПОМАГАНЕТО Е ЛЯВОТО!

БСП са поели дясното, изгодата като политикономика, защото им е по сърце, капиталисти са. Според Кутев трябва силна дясна партия, която да носи десното, което сега държи и проповядва БСП, като Атлас който държи светът. И трябва някой да отмени БСП, в тежеста, че да има кой да защитава интересите на капитала, а ТЕ да се правят на лява партия както им е отредено. Мед му капе на Станишев и олигархията от БКП, когато хората плюят комунистите. Но заговорете като комунисти, и те ще получат удар. И ще извадят целият десен пиар, за да ви докажат колко лошо е всичко което не е подчинено на дясното и свободният пазар – тоест те

09.11 2013 в 20:24

Преди 1944та, няма частни фондове. Те са измислени през 1970те, като част от планът за възстановяване на буржоазната диктатура, за власт извън ръцете на работещите. Първи са Чили, като експеримент, 1980та. http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2012/12/21/no-fack-private-funds/ ... ... .. НАРОДЕ???????? ДО КОГА ЩЕ СИ ДЕТЕ??


Социалното осигуряване като форма за издръжка на нетрудоспособните лица води началото си от ХІХ век като клон на личното застраховане. Канцлерът Ото фон Бисмарк е пионер в света в областта на държавното обществено осигуряване, въвеждайки за първи път държавна социалноосигурителна система в Германската империя през 1889 г. Добрият пример е последван от много европейски страни до края на 19 век. Голямата депресия и Втората световна война принуждават редица либерални режими изповядващи т.нар. ценности на либералната демокрация да изградят държавен модел за обществено осигуряване. Най-съществения въпрос при въвеждането на този модел е за контрола върху публичните финанси. В САЩ президентът Барак Обама печели изборите обещавайки въвеждането на държавен модел на обществено осигуряване, която инициатива среща съпротивата на големите застрахователни дружества. Теоретична основа на държавния модел за обществено осигуряване е концепцията за държава на благоденствието, а правна - социалната държава. История в България Историята на социалното и в частност на пенсионноосигурителното осигуряване в България започва 8 години след Освобождението, с приемането на Закона за пенсиите за инвалидност на военните лица от 11 ноември 1886 г. Той е считан за доста несъвършен, затова някои приемат за първи подобен акт Закона за пенсиите на учителите от 15 декември 1888 г. (влязъл в сила на 12 януари 1889 г., след публикуването му в бр. 4 на Държавен вестник), прокаран от правителството на Стефан Стамболов. С него започва изграждането на осигурителната система. Първоначално тя обхваща само държавните служители и работниците в държавните предприятия, а от 1918 г. и работещите в частните предприятия. До войните за национално обединение, размерът на пенсиите е давал възможност за едно добро съществуване на пенсионерите, предвид малкия им брой и нарастващия демографски потенциал на страната. След двете национални катастрофи, завършили с подписания Ньойски договор, започва продължителен процес на обезценяване на пенсиите по обективни причини, който е прекъснат за кратко през 30-те години на 20 век и е възобновен отново по време на Втората световна война. С приемането на Закона за общественото осигуряване от 1924 г. и на Закона за пенсиите за изслужено време от 1932 г. е оформена фондовата система за социалното осигуряване в България. Следващият етап е изграждането на държавното обществено осигуряване, започнало със създаването на Института за обществено осигуряване през 1941 г., който се грижи за изграждането и доброто функциониране на обществените осигуровки в страната. Но това е направено, за да подкрепи фалиралата държава. Десет години по късно - през 1951 г. е ликвидирана системата на фондовото осигуряване и тя е заменена от изцяло държавна - с бюджетно финансиране на социалното осигуряване. То е по дясно от това в Дания и западна Европа. Краткият период на стабилност на лева е прекъснат от Балканските и Първата световна война, които предизвикват силна инфлационна вълна. Още в началото на 1912 г. е приета промяна в закона за БНБ, с която за обезпечение на банкнотите се приема не само налично злато, но и вземания от чужди контрагенти. Това създава рискове за системата в случай на дестабилизация на валутата, в която са деноминирани вземанията, но по това време подобна практика е въведена и в много други страни, което поставя основата на златно-девизния стандарт, доминиращ в Европа през следващите десетилетия.[11"> На 23 октомври (10 октомври стар стил) 1912 г. - дни след началото на Балканската война, конвертируемостта на левовите банкноти в злато е отменена. Първоначално това се приема като временна мярка за времето на войната, но последвалите събития позволяват конвертируемостта да бъде възстановена едва в края на 1920-те год. До края на Балканските войни левът се обезценява с 15%, но след техния край е временно стабилизиран. Това става с помощта на външен заем, отпуснат от австрийски банки на БНБ, и със създаването на Камбиален синдикат между БНБ и няколко големи търговски банки, който провежда интервенции на валутния пазар, поддържащи курса на лева.[12"> Касов бон на БНБ от 1918 година, използван като паричен заместител Влизането на България в Първата световна война коренно променя нещата, тъй като правителството финансира огромните си военни разходи с банкнотна емисия, която нараства десетократно между 1915 и 1919 година. Възползвайки се от промяната в закона от 1912 година, емисията е обезпечена до голяма степен с вземания в германски марки и австрийски крони, които бързо губят стойността си в хода на войната. Ако през 1913 година металното покритие на левовите банкноти е над 40%, през 1920 година то спада до 1,56%. По това време германската марка и австрийската крона са в още по-тежко положение с покритие съответно 1,43% и 0,38%.[13"> В края на войната вземанията на БНБ в Германия възлизат на 1 милиард марки, но поради специфичните условия на военните аванси тя не може да разполага свободно с тях и те на практика са блокирани в германски банки и са ликвидирани от хиперинфлацията в Германия в началото на 20-те години.[14"> За периода на войните стойността на българския лев намалява около 14 пъти. С минималните златни резерви на БНБ и обезценката на нейните вземания в чужбина, единственото покритие на лева остават вземания от българската държава, които на практика са неликвидни. През първите години след войната левът е силно нестабилен, като стойността му се променя значително, в зависимост от общата конюнктура и фискалната политика.[15"> След Първата световна война Първата световна война предизвиква значителна инфлация във всички европейски страни. След края на войната само Великобритания успява, с цената на период на силна дефлация, да възстанови златния стандарт при довоенното съотношение на стойността на лирата и златото. България дори не прави опит за това, а се опитва да стабилизира лева на новото му обезценено ниво, като фиксира курса му към американския долар. Това е успешно постигнато едва през 1929 година, след отпускането на Стабилизационния заем и реформиране на Българската народна банка. Така за кратко в страната е установен златно-девизен стандарт, като стойността на лева е с фиксиран курс към долара, а чрез него ? към златото при съотношение 1 лев = 10,86956 mg злато. Голямата депресия, със силната дефлация и натиска върху бюджетите, променя коренно световната финансова система. През 1931 година Великобритания, а през 1933 година и Съединените щати, се отказват от златния стандарт и девалвират валутите си. България, както много други европейски страни, се опитва да избегне открита девалвация, която би увеличила номиналната тежест на държавния дълг, но още през 1931 година отменя конвертируемостта на лева в злато.[16"> Макар формално левът все още да е обвързан с долара (а след 1933 година ? с френския франк), задължението на БНБ да обменя левове в чужди валути със златно покритие е премахнато. Едновременно с това са въведени силни административни ограничения върху движението на капитали и вноса на стоки. През следващите години все по-голяма част от външната търговия се осъществява чрез междудържавни клирингови спогодби.[17"> През май 1935 година покритието на банкнотната емисия спада под определеното със закон ниво от 33,3%, което подтиква ръководството на БНБ да прави различни счетоводни манипулации, за да прикрие реалното състояние на банката. Към края на годината това се оказва недостатъчно и законово установеното минимално покритие на емисията е намалено на 25%.[18"> По време на войната левът претърпява силна инфлация, като за периода 1939-1945 година паричното обръщение нараства 14 път, а стойността на лева пада 12 пъти. За да запази поне формално покритието на лева, от 1942 година правителството започва да издава съкровищни бонове (с номинал 8 милиарда лева само през първата година), които се приемат за законно платежно средство. Това обаче се оказва недостатъчно и БНБ търси начини за скрито субсидиране на бюджета, а през 1941 година е прието, че за обезпечение на лева може да се ползват и неконвертируеми в злато валути. Банкнотната емисия през следващите години е обезпечена главно с германските задължения по клиринговата спогодба, които представляват депозити на т.нар. „клирингови марки“ в германски банки, с които БНБ и правителството нямат възможност да разполагат на практика.

09.11 2013 в 20:04

"Тука" имаш предвид тия 53 лица незаконните оркопротестъри ли?

09.11 2013 в 19:48

Ех, мъка, голяма мъка... На вашите контрапротести се налага да возят с автобуси мургави наши сънародници, защото безплатно никой не ги обича другарите...
А тук е пълно с хубави, позитивни, готини млади хора.

09.11 2013 в 19:07

Единствената истина .... за съжаление .. тиърс

09.11 2013 в 18:44

"С него студенти и преподаватели ще отбележат 24-ата годишнина от падането на комунистическия режим в България."

Ко? Не!

Ако комунизмът беше паднал преди 24 години, сега студентите щяха да си учат спокойно и нямаше да окупират зали. И нямаше стотина хиляди български деца да предпочетат да са студенти извън България. И нямаше да сме най-противната държава в Европа.
Режимът не падна, а подмени за пореден път декора. Изпреварващата "революция", която ДС спретна и която студентите ще празнуват (???) чрез манифестация (!!!), очевидно беше успешна - на първите "свободни" избори Режимът спечели безапелационно и през спечеленото време успя да се реорганизира и да запази икономическата власт, като същевременно създаде бутафорна опозиция и бутафорна свобода на словото. После нещата просто трябваше да се поддържат в състояние на постоянни високи очаквания и еуфория - влизане в НАТО, цялата власт в СДС, връщане на цар-спасителя, влизане в ЕС и т.н. и като следствие на всичко това, разбира се, да се намеква, че предстои неизбежно повишаване на доходите и дългоочаквано и заслужено благоденствие. Един дори постави краен срок - 800 дни... Всичко се свеждаше до това да се изчака, докато КГБ се върне на власт в Москва. После рублите отново потичат по старите канали и пей сърце.
ДЕТИНЩИНИ!!!! Нищо не е свършило! Огледайте се добре, докато манифестирате! В Парламента ДС вкара 4 от 4!!! Извън Парламента ДС има готови още поне 3... Вие сте бунтовници без кауза. Протестирайте, окупирайте, правете революции...

---

И после емигрирайте. Спасявайте се, деца! Бъдете будни, бунтовни, нестандартни, непокорни... бъдете скитници, мечтатели, rolling stones, необикновени... Това е НОРМАЛНО, така трябва да бъде, такива ви обичаме ние, вашите родители, независимо, че не си го признаваме. Ако останете тук, ще се превърнете в поредната доза зомбирани гласоподаватели за някоя формация на ДС или още по-лошо - ще възприемете простащината за модел.
Тук, мили деца, на всяка крачка ви дебнат диментори.

09.11 2013 в 18:13

Браво момичета и момчета - ПАЦИФИСТИ!Благодарна съм за три неща! Първо - на Вашите родители, защото ВИ ИМА и сте в БЪЛГАРИЯ!Второ - защото сме в Европейския съюз! Трето - всеки от ВАС носи извисен ДУХ на НАРОДЕН БУДЕТЕЛ! УСПЕХ! Подавайте щафето със СВЕТЛИНАТА - Прометеевия огън, който не гасне през вековете, не изгяря и не прави ПОЖАРИ...ВИЕ не разпалватеП вражда и омраза, апелирайки:,,С МИР И ЛЮБОВ НАПУСНЕТЕ ! Не сте достойни да проправяте НАШИЯ ПЪТ ,който НЕ ЖЕЛАЕМ ДА НИ РАЗДЕЛЯ ОТ ЕС и да ни сближава с близкоизточния и азиятски ПЪТ на развитие към... Третия свят! ..Присъединявам и своя глас към ВАШИЯ!