Стотици дадоха светлина на протестa срещу избора на Гешев за главен прокурор (снимки)

OFFNews 08 октомври 2019 в 19:43 11120 1

Снимка Златина Манолова / OFFNews

Стотици дадоха светлина с телефони, запалки и лампи на внушителен протест пред Съдебната палата под надслов "Да запалим Светлината в Мрака - ЗА Право и Свобода!" тази вечер.

Акцията е организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки" и е срещу избора на единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев.

Днес няма да наблягаме толкова на речите, днес искаме да покажем, че в мрака може да има светлина. И че най-важното е когато светлината просвети тези помещения в мрака, където се правят тайните сделки, където се създават зависимосттите, където се взимат решенията, а после се официализират през официалните органи: там, където влияят политиката, парите, олигархията - с една дума мафията, заяви пред Съдебната палата Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Множеството скандира "Мафия!", "Гешев е позор!", "Свобода!".

От Съдебната палата то се отправи със запалени светлини към сградата на Висшия съдебен съвет. Там демонстрантите оставиха червена карта, на която надписът НРБ е зачертан и е заместен с нов - ПРБ, тоест Прокурорска република България.

"Вече игнорират Съда, вече заплашват съдии, вече игнорират адвокатите, вече уволняват журналисти и обясняват, че свободата на словото не било "слободия", вече говорят за ръководната роля на Прокуратурата в "силната държава". Бивш и настоящ главен прокурор налагат следващия такъв, но сценаристите са едни и същи - тези, които преди избраха самите тях, а това е малка групичка олигарси, представлявани от Властта на един корпулентен медиен магнат и депутат, който иска да получи цялата власт в държавата, а после да я превърне в мека диктатура! Ако позволим да завладеят Съда и да унищожат независимата журналистика, това ще е краят на полусъстоялата се правова държава, от която ще избягат със сигурност децата и внуците ни!" -  заявиха от Инициатива "Правосъдие за всеки".

"Мракът може да бъде пробит само със светлина, която да освети сделките и зависимостите! Нека бъде светлина и Непримиримост в защита на Правото, независимостта на Съда и опитите за налагане на прокурорска диктатура над крехката ни демокрация!" - категорични са демонстрантите.

Следващият протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" срещу избора на Гешев за главен прокурор е насрочен за 23 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови