Села на протест срещу кариера за базалт

OFFNews 24 януари 2012 в 16:58 1277 0

Водопадът
Водопадът "Скакля"

Жителите на селата Заноге и Заселе, община Своге, се събраха на протест срещу изграждането на открита кариера за добив на базалт в района, който е в  "Натура 2000".

Природозащитници и местното население започнаха събираха подписка против изграждането на кариерата.  Репортер на OFFnews.bg е на мястото, където в момента природозащитници и местното население на с. Заселе обсъждат негативите от развиването на кариерата.

Очаква се след като бъдат събрани подписите да се внесе жалба против кариерата. Основните аргументи на природозащитниците са, че територията е подходяща за туризъм. Изградени са бунгала в района, където има и много  интересни забележителности. В този район се намира и вторият по-големина водопад в България „Скакля“ (на снимката), атрактивни скали за катерачите и пещери.

В местността има застрашени видове птици, като водния сокол и царския орел. Често се срещали рисове. Природозащитниците отбелязват, че добива на базалт ще се извършва чрез взривове, което може да има влияние върху добитъка.

Звуковият файл можете да чуете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша