Протестиращите блокираха Орлов мост

OFFNews 31 октомври 2013 в 18:45 5768 49

 Протестно шествие и днес започна от Ректората в знак на подкрепа със студентската окупация. Снимка: Сергей Антонов
Протестно шествие и днес започна от Ректората в знак на подкрепа със студентската окупация. Снимка: Сергей Антонов

 Вечерният протест срещу правителството на Пламен Орешарски мина под знака на подкрепата за студентите, окупирали няколко столични университета, обиколка из центъра на града с призиви за "Оставка" и близо едночасова блокада на Орлов мост.

Още в 18,30 часа група демонстранти блокираха движението по бул. „Васил Левски” от ул. „Оборище” до кръстовището с бул. „Цар Освободител”.

Както е добре известно, в последните няколко дни в епицентър на протеста е превърнато пространството около окупирания от студенти Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Малко след 18.45 ч. шествие от около 1000 души тръгна към Паметника Левски. Пред него протестиращите поднесоха цветя,  свиха знамената и плакатите и паднаха на колене за минута мълчание. След това се изправиха и запяха химна. Шествието потегли към катедралния храм "Св. Александър Невски", заобиколи го и зави по ул "Раковска" и бул "Цар Освободител" - към Народното събрание. Протестиращите скандираха "Окупация", "Мафия" и "Дай оставката". Пред Военния клуб демонстрантите изчакаха към тях да се присъедини и шествието на протестиращите, които се събират пред Министерски съвет.

В 19.10 ч. обединеното шествие пристигна пред парламента с викове "Дай оставката". Последва хорово изпълнения на песента "Хубава си моя горо" и нови скандирания "Окупация" и "Всеки ден ще е така до оставката". След 19,30 ч. към протеста се присъединиха група студенти с плакат "УАСГ е с вас".

Десетина минути по-късно протестиращите тръгнаха към Ректората и последователно блокираха кръстовищата с бул. "Васил Левски" и на Орлов мост.

Снимка: Асен Генов

Шествието пропусна две линейки, които продължиха по бул. "Цариградско шосе". Блокадата на Орлов мост продължи с викове "Мафия", "Оставка" и "Окупация". В 20.10 ч. прозвуча призив студентите да се приберат в окупираните университети и покана към всички демонстранти за участие в утрешните протести, посветени на Деня на будителите. Около 20,30 часа протестът завърши без каквито и да е инциденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!