Протест в защита на Навални пред руското посолство в София (снимки и видео)

Елена Николова 21 април 2021 в 22:00 2529 0

Близо 30 души се събраха тази вечер на протест в защита на критика на Кремъл Алексей Навални пред руското посолство в София. 

Протестът е под надслов "Живот за Навални" и е организиран от сдружение "БОЕЦ" и трима руски граждани. 

Демонстрантите изразиха подкрепата си към руския опозиционер със скандирания "Свобода" и "Путин е убиец". 

Те са загрижени за влошаващото се здравословно състояние на Навални.

Сред събралите се в София имаше и политически бежанци от Русия.

Камен Добрев от сдружение "БОЕЦ" изтъкна, че съорганизаторите на протеста са "смели руски граждани, които знаят от първо лице какво представлява този режим и са изпитали ботуша на този режим, избягали са и са намерили нова родина - тук в България."

"Но не са забравили, че борба може да се води оттук - отвъд Русия", изтъкна още той.

Според Добрев случващото се в Русия е аналог на случващото се у нас. Той изрази мнение, че в България има "дузина проруски партии, една част - парламентарно представени, друга - извънпарламентарни, както и неправителствени организации, които не крият връзките си с Русия".

"Който не вижда връзката между кремълския режим и това, което се случва в България, просто не е далновиден", заяви още той. 

По-рано днес протести в защита на Навални се проведоха във Варна и Бургас. Те отново бяха организирани от сдружение "БОЕЦ" и руски граждани. 

Днес в Русия също се провеждат мащабни демонстрации с искане за свобода и адекватна лекарска грижа за руския опозиционер. Най-малко 460 души са арестувани до момента.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови