Пловдивчани на протест: Това е последният ни шанс да спрем кражбата на Панаира

OFFNews 08 януари 2023 в 15:46 3876 1

Пловдивчани излязоха на протест

Снимка Радио Пловдив - БНР / Яница Марова

Пловдивчани излязоха на протест пред сградата на общинската администрация

Стотици пловдивчани излязоха на протест пред сградата на общинската администрация. Протестът е под надслов "Последен шанс да спрем кражбата на Панаира" и е срещу решението на Общинския съвет, водещо до придобиване от бизнесмена Георги Гергов на още дялове от Международния панаир - Пловдив.

Демонстрантите настояват насрочената за утре извънредна сесия на Общинския съвет решението да бъде променено и да се гласува "против" апортирането на варненските акции в дружеството "Пълдин Туринвест".

Протестиращите издигнаха плакати с надписи "Панаирът е на всички", "Няма да забравим предателите", "350 декара? Отказваме да бъдат подарени".

Демонстрантите се опасяват, че ако Георги Гергов поеме контрола над Панаира, теренът ще бъде застроен, а Панаирното градче унищожено.

Ако и утре общинските съветници не се явят на работа, ще ги държим под морална отговорност за загубата на една от емблемите на града, заявиха протестиращите.

Множеството тръгна на шествие по Главната улица в града до площад "Съединение".

Извънредната сесия утре бе инициирана от съветници от различни политически сили, за да се реши как да гласува представителят на община Пловдив на предстоящото Общо събрание на акционерите на дружеството "Пълдин Туринвест".

Това е втори опит, след като на 3 януари първата извънредна сесия не успя да събере кворум. Основна точка в общото събрание е увеличаване на капитала на дружеството чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира.

След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20 на сто, уточнява БТА.

В края на ноември съветниците отказаха апорта, но въпреки това Георги Гергов се опита да го впише в Търговския регистър. Община Пловдив заведе дело в Окръжния съд, с което блокира вписването, а Апелативният съд потвърди спирането на регистърното производство. Последва предложение от бизнесмена да прехвърли на община Пловдив два процента от акциите и шест дка от "Международен панаир - Пловдив" за изграждане на опера, ако администрацията одобри апорта на акциите на община Варна в "Пълдин Туринвест" АД. Така на сесията на 19 декември съветниците решиха да гласуват "за" всички точки на общото събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

08.01 2023 в 18:43

Кражба на панаира? Същият не беше ли подарен от герберската партия на банкянския простак и на генсека на БКП КУРнела на един руски гражданин? Руснак да краде? Не е възможно!