Певицата Руслана на разпит за протестите в Киев

Вероника Шербанова 16 декември 2013 в 11:10 3476 7

Певицата Руслана на протестите в Киев, Снимка: УНН
Певицата Руслана на протестите в Киев, Снимка: УНН

 

Певицата Руслана се явява днес на разпит в Главното следствено управление на Генералната прокуратура на Украйна, съобщи УНН.

Тя е извикана, за да свидетелства за случилото се на протеста в Киев на 29 срещу 30 ноември, когато се стигна до сериозни сблъсъци между демонстранти и полиция.

Разпитът на Руслана ще се проведе по обяд.

В качеството им на свидететли в Главната прокуратура бяха повикани редица политици, сред които лидерът на фракцията „Батикившчина“ Арсений Яценюк, както и депутатът Сергей Пашинский.

Протестите в Киев започнаха на 21 ноември след решението на правителството да спре подготовката за подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз.

Малко повече от седмица по-късно обаче се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Полицаите разпръснаха с палки и сълзотворен газ демонстрантите от Площада на независимостта в центъра на Киев.

Десетки бяха ранени, а 33 души бяха арестувани.

Около 200 души се барикадираха в Михайловската катедрала, за да се спасят от полицията. Сред тях беше и певицата Руслана.

След полицейското насилие в нощта на 29 срещу 30 ноевмри участниците в протестите се увеличиха в пъти, а исканията им вече са за оставка на правителството, а не само срещу решението за спиране на преговорите с ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!