Партиите на протеста подкрепиха демонстрантите пред Съдебната палата (видео)

OFFNews 16 юни 2021 в 23:59 2085 0

Традиционният протест на Инициатива "Правосъдие за всеки", който се провежда всяка сряда пред Съдебната палата, тази вечер беше под мотото "Правосъдие без Каскет. Думата имат политиците".

"Лаура Кьовеши дойде, свърши си работата и си замина. Нашата работа си остава за нас. Трябва да я свършим спешно, ако искаме да имаме работещо и независимо правосъдие, без прокурорски каскет! Затова изборите, които предстоят са много важни, а нашата задача е да изпратим там достойни и смели хора, които имат ясна визия и воля да проведат истинска съдебна реформа. В самото начало на предизборната кампания каним лидерите на партиите, които подкрепят протеста и са заявили желание за конституционни и законови промени в Съдебната власт, за да заявят своите намерения и да поемат публичен ангжаимент за тях" - обясниха от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Затова и тази вечер пред събралото се множество говориха евродепутатът от ЕНП/ДСБ Радан Кънев, председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова, както и Атанас Славов от "Демократична България".

"Демократична България" е едно - предложенията, които прави Атанас Славов са и мои предложения. Време е да мислим не само за разграждане на съществуващия порочен модел. Време е да се обърнем към бъдещето, към изграждането на правова държава в България. Добре е политиците, които твърдят, че се борят за промяна, партиите, които се представят като партии на промяната и на протеста, да имат общи законодателни предложения за правосъдие и сектора за сигурност, каза Радан Кънев.

Ние сме част от протестите от миналото лято, когато хората поискаха две оставки - на Борисов и на Гешев. Получихме първата оставка, сега е време да падне и втората - тази на главния прокурор Иван Гешев. Очакванията на хората са за незабавни промени, за демонстриране на политическа воля, което може да стане веднага след създаването на 46-ия парламент - и тук първата стъпка, зад която "Изправи се! Мутри вън!" стоим, е закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура, заяви Мая Манолова.

Атанас Славов припомни, че в предишното Народно събрание "Демократична България" внесоха законопроекти за промяна в Конституцията, за закриването на специализираните съдилища и на специализираната прокуратура и за разформироването на КПКОНПИ в този й вид.

Надявам се в следващото събрание да имаме мнозинство, за да постигнем тези идеи, каза Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки