Над 100 души се включиха в протеста в София срещу инсталацията за парно от отпадъци

OFFNews 28 май 2018 в 21:23 2747 0

Снимка БГНЕС

На 100 души се включиха тази вечер в протеста срещу изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци на площадката на ТЕЦ - София при Централна гара.

Шествието започна пред сградата на Столичната община на "Московска" 33, продължи по ул. Раковски и стигна до Представителството на Европейската комисия.

Част от демонстрантите извървяха маршрута с противогази.

СОС одобри на 17 май заем от 65 млн. евро, за да стартира проектът с обща стойност 157.54 млн. евро. От тях 91.8 млн. евро са европейски средства по програма "Околна среда".

Против са съветниците от "Политическа група 5", които смятат, че гражданите нямат достатъчно информация за проекта, който ще доведе до замърсяване на въздуха в града. Те настояват проектът да бъде замразен и да се направи нов анализ на технологията за изгаряне RDF.

Според кмета Йорданка Фандъкова с пускането на новата инсталация част от старите мощности на ТЕЦ „София“ вече няма да работят на пълен капацитет. По този начин намаляват емисиите, които в момента ТЕЦ-ът емитира във въздуха.

Според "Политическа група 5" и организацията "За земята", които стоят зад протеста, най-големите притеснения са свързани със "създаване на още един източник на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове, диоксини във въздуха".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!