Медицински сестри излязоха на протест, за да подкрепят уволнената си колежка Мая Илиева (снимки)

За разлика от КНСБ, която не подкрепи Илиева, днес КТ "Подкрепа" я защити

Йоана Дякова 08 август 2019 в 17:34 3348 2

Снимка Йоана Дякова

Медицински сестри излязоха на протест, за да подкрепят колежката си Мая Илиева - лидер на протестите им през пролетта.

Шествието започна днес пред болница Токуда, след което с метрото медицинските сестри стигнаха до министерството на здравеопазването и КНСБ.

Илиева беше дисциплинарно уволнена в събота вечерта - по време на дежурство в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Тя твърди, че е неправомерно отстранена от работа и оспорва всичко, което пише в заповедта на болницата. Мая Илиева казва, че е уволнена, защото е неудобна и искат да й бъде затворена устата.

Днешният протест мина под мотото „Не на страха“. Сестрите носиха сини лентички и призоваха всеки, който ги подкрепя, да ги последва и да си сложи синята лентичка.

Обмудсманът Мая Манолова също се включи в шествието.

"Преди 6 месеца Мая Илиева застана начело на протестите за достойно заплащане на медицинските специалисти, за достойни условия на труд, за кариерно развитие. Искания, които не са просто за здравната система и медицинските специалисти. А са искания в полза на всеки един пациент." - каза Манолова.

Има 30 хиляди Мая Илиева - това са всички медицински сестри и специалисти. Ние сме с вас, вие не сте сами, увери ги омбудсманът.

За разлика от КНСБ, която не подкрепи Илиева, днес КТ "Подкрепа" я защити с позиция, изпратена до медиите:

"КТ „Подкрепа“ призовава работодателя на г-жа Мая Илиева да оттегли заповедта си за дисциплинарно уволнение, ако все още има тази възможност, или да ѝ предложи нов трудов договор без изпитателен срок. Това би показало желание за подобряване на социалния диалог в компанията и откритост към обществото. Въпреки че г-жа Илиева не е член на нашия синдикат, ние считаме, че подобна стъпка би опровергала съмненията за отмъщение към един служител, който се бори за правата на специалистите по здравни грижи" - коментираха от  КТ "Подкрепа".

Алиансът на българските акушерки и гражданската асоциация "Залена Обеля" също се включиха в днешното шествие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

08.08 2019 в 21:03

Проблемът е че синдикатите ни, както и всички други съсловни организации, са впечатляващи примери за корупция и обикновено са твърдо против интересите на членовете си.

Иначе е ясно - българинът иска да "работи" на държавно, ама да му плащат като в частното.

3767

1

Име на профила

08.08 2019 в 18:47

"Частните болници са много.." - някой ще ме светне ли какъв е проблема?

На първо четене повече болници = повече отворени позиции = борба за кадри = по-добри заплати и осигуровки. В нашата мила татковина обаче често не е толкова просто, та някой просветен да даде акъл.