Хиляди в центъра на София на протест срещу избора на Гешев за главен прокурор (снимки и видео)

OFFNews 25 септември 2019 в 19:31 17958 9

Снимка Донислав Донев / OFFNews

Хиляди излязоха тази вечер в центъра на София на протест срещу избора на единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев.

Акцията е под надслов "Марш за право и свобода" и е организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Протестът започна пред парламента, продължи пред Министерския съвет и стигна до Съдебната палата.

Множеството скандираше "Мафия!", "Долу Гешев!", "Свобода!".

"Тази седмица започват изслушванията на единствения кандидат за главен прокурор. Ние също искаме да бъдем чути, но понеже не ни канят да си зададем въпросите вътре, ще ги зададем навън" - категорични са демонстрантите.

"Искането на оставки на политици не е наш приоритет, защото така не се решават проблемите в правосъдието, а се подменя само темата за проблема! Ние добре знаем, че проблемът в Прокуратурата е системен и е нарочно създаден, за да се храни Мафията и да се използва като инструмент срещу неудобните. Който и да е управлявал в последните 29 години, този проблем винаги е бил наличен. Затова една оставка не би решила системния проблем" - заявиха от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Те настояват за отмяна на "порочната процедура за назначаване на главен прокурор от олигархията".

"Внесеното от нас в парламента предложение за изменение на Закона за съдебната власт е само първата стъпка. Успеем ли с нея, ще бъдем още по-мотивирани да продължим, а депутатите ще имат все по-малко оправдания да не се съобразят с последващите ни предложения, особено ако са подкрепени масово от гражданите! Затова е важно да бъдем много - така и в парламент, и в правителство вече няма да могат да се правят, че не ни виждат или чуват" - обобщиха исканията си организаторите на "Марша за право и свобода".

Следващият протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" срещу избора на Гешев за главен прокурор е насрочен за 8 октомври.

Организаторите обявиха тази вечер, че очакват на 8 октомври да се съберат двойно повече демонстранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4095

9

evmav

26.09 2019 в 14:43

Джулин,

Само това ли успя да измислиш? Класик!!!
От отговора ти, личи че се припознаваш в отговора ми ;)
Т.е ясно ти е кой е Julin.
Отделно, пак избързваш и даваш произволни оценки.

11671

7

безпартийна

26.09 2019 в 11:18

На фона на масовия страх от прокурорско-милиционерско преследване и инертността на българина, този протест е глътка надежда за демократичните хора. Много хора разбират, че прокуратурата ни е всесилна, повече от всяка друга власт. И това е недостатък на Конституцията, съставена и гласувана от комунистите. Единствената възможност е избор на Велико народно събрание с единствена точка в дневния ред - премахване на Институцията ВНС от Конституцията. За да стане това обаче, е необходима критична маса граждани, а не бай Ганьовци в страната.

4095

6

evmav

26.09 2019 в 11:07

Julin

Чий поклонник съм, остави това право на мен аз да реша, нали "демократите" така правят????. Аз минах оттам, и си направих труда да преброя част от сганта, взех предвид и площта върху която са. После вкъщи пресметнах с google earth общата площ и умножих по гъстотата(приблизителна, дори завишена във ваша полза) ...мисля че така се прави, а и не аз съм първият, открил този метод.
Мамка му , изчислих не повече от 800 човека...
Я сега да чуя твоите аргументи и доводи за приказките ти.

11300

5

yoghurt

25.09 2019 в 23:48

поправка, сега виждам че по-късно са се събрали повече хора, имало си е бая, най-големият протест досега от последните.

11300

4

yoghurt

25.09 2019 в 23:43

Абе към 18:20 бяха към 1000 души максимум... Но самият аз не можах да отида, само минах оттам - имах друга работа, предполагам че повечето хора са били така.

4095

2

evmav

25.09 2019 в 20:32

Чак пък хиляди...

11024

1

Комита

25.09 2019 в 20:32

А отразяването на протеста от БНТ заслужава отделна новина. Надпреварват се с ПИК кой да направи по-убава федерка на Пеев.