„Движението на вилите“ поведе протестите в Италия

OFFNews 09 декември 2013 в 21:12 3445 3

Протестите в Торино не се разминаха без сблъсъци с полицията. Снимка:  lastampa.it

Снимка lastampa.it

Протестите в Торино не се разминаха без сблъсъци с полицията. Снимка: lastampa.it

До сериозни сблъсъци между полицията и протестиращи граждани се стигна днес в Италия.

Карабинерите използваха сълзотворен газ, за да разпръснат хиляди фермери, шофьори на камиони и безработни, които бяха блокирали шосета и жп линии в много градове на страната, съобщават световните агенции.

Протестите са срещу действията на банките, данъчните служба и проектобюджета на страната за 2014 г. Повод за недоволството е обявеният тази седмица проектобюджет за 2014 година. Противно на очакванията той продължава замразяването на заплати и пенсии и не предвижда съществено облекчение на данъчния товар.

Демонстранти спряха влаковете на централните гари в Торино, Генуа и Болоня. Протестиращи се събраха и пред сградата на регионалния парламент на северната област Пиемонт.

 По-малки протести предизвикаха смущения в транспортния трафик в северните области Венето и Емилия-Романя и Сицилия на юг. Инициатор на протестите е "Движението Вила", по името на селскостопанския инструмент.

 "Движението на вилите", вдъхновило акциите, първоначално се заражда от група сицилиански фермери, искащи повече субсидии от правителството. Постепенно то се разраства като по-широка организация, изразяваща недоволството на италианците от различни проблеми.

"Ние, фермерите сме на улицата, за да кажем "Стига!" на държавата, на правителството, на синдикатите. Ние просто не издържаме повече", каза пред телевизия Canale 5 Джорджо Бисоли, говорител на протестната група във Венето.

Първоначално то беше съсредоточено в Сицилия, където фермери настояваха за по-сериозна помощ от правителството. Впоследствие движението се разрасна и обхвана хора, недоволни от различни италиански институции.

Италия, чиято икономика е трета по сила в еврозоната, се намира в дълбока рецесия. Младежката безработица е над 40%, а от миналата година досега близо 10% от предприятията в страната са пред фалит.

 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews