Ден 115: Пърформанс с тикви и министри

"Тиква в чекмедже не се побира. В затвор обаче - да"

OFFNews 31 октомври 2020 в 19:26 5422 2

Снимка БГНЕС

Антиправителствен протест се провежда в центъра на столицата и днес - за 115-и пореден ден. Събитието днес е под надслов "Да сготвим Бойко" и е с начален час 19:00.

"Ще отбележим Хелоуин с мисъл за главната Тиква на държавата, която за съжаление е премиер. Очаквайте МНОГО тикви. Ще има за всеки", обяви Отровното трио преди протеста.

На площада в Ларгото има камара тикви, а сред тех - снимки на Борисов. След протеста хората ще могат да ги отнесат вкъщи тиквите и да ги сготвят.

Протестът започна с пърформанс на "извънреден таен брифинг с Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и министри от кабинета". Пърформънсът е организиран от "Системата ни убива". "Брифингът" се провежда на стълбите на новия парламент, а "Борисов" бе включен от Банкя, понеже е под карантина заради коронавируса. Последователно бе дадена думата на министрите Деница Сачева и Николина Ангелкова, в чиито образи влязоха протестиращи. Там са още "Цвета Караянчева", "Теменужка Петкова", "Валери Симеонов". Участва и "ген. Мутафчийски", който повтори, че "ще се мре".

Тикви със снимки на депутати са наредени на стълбите пред парламента.

След пърформанса, от трибуната честитиха "имения ден на главната тиква на републиката". Последваха традиционните скандирания "Оставка!". По думтие на Арман Бабикян тиквите на площада са 3,5 т и са докарани от Търновско.

Думата взе отец Рафаил: "Големият проблем е не дали Хелоун е български празник или не. Той е толкова български, колкото е коледната елха. Големият проблем е, че от десетина години той стана прекалено български празник. Ние в тоя Хелоун живеем вече 11-та година.“ Обикновено Хелоуин се противопоставя на утрешния Ден на будителите. Нека по този комичен начин днес да се надсмеем хубаво над тиквите, които ни управляват и да може утре, пробудени и събудени, да изградим една нова България, призова отец Рафаил.

"Тиква в чекмедже не се побира. В затвор обаче да", заяви след него отец Дионосий - традиционен участник в протестите. Той призова множеството да се помоли за здравето на ген. Димитър Шивиков - също участник в протестите, който е с пневмония в болница. 

"Много сме. 67% подкрепят протестите и не харесват този човек", заяви на свой ред Бабикян от Отровното трио.

По традиция протестът на площада завърши с изпълнение на националния химн и напомняне за среща на същото място утре. Организаторите отново подканиха хората да си вземат тикви и да ги сготвят вкъщи, а после да им изпратят снимки как са сготвили премиера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

Jordanll

31.10 2020 в 19:43

Първо да я настържем тая тиква. На ренде!

1894

1

Sashkavas

31.10 2020 в 19:36

“ ... с мисъл за главната“ - шегобийци, никаква мисъл в тяхните кухи глави не може да се завърти.