(Де)легитимацията: Задължителна

OFFNews 14 ноември 2013 в 18:56 7075 11

Полицията срещу протестиращите в деня на обсадата на парламента - 12.11.2013 г. Снимка: Сергей Антонов
Полицията срещу протестиращите в деня на обсадата на парламента - 12.11.2013 г. Снимка: Сергей Антонов

В края на август, макар и с неохота, МВР призна, че няма правно основание служители на ведомството да не се легитимират, когато това им бъде поискано от граждани.

 

Въпреки това, протестите в София за пореден път показаха, че униформените предпочитат анонимността пред това да се легитимират като представят служебна карта или личен знак, макар това да им е вменено от законодателя.

Според Закона за МВР (ЗМВР) при осъществяване на правомощията си служителите удостоверяват качеството си със служебна карта или личен знак. Законът позволява на министъра на вътрешните работи да определя как да изглежда униформата, върху която трябва да има символи и отличителни знаци на структурите на МВР.

Полицаите са длъжни да се легитимират и когато правят проверка на лица, за които има данни, че са извършили престъпление или друго нарушение на обществения ред, когато изискват документите им за самоличност или на контролен пункт. Тези случаи са регламентирани в чл. 61 на ЗМВР, както и във вътрешна инструкция, издадена през март 2011 година.

Изискването полицаите да се легитимират има своите правни последици – съдебната практика показва, че това се съблюдава стриктно от съдиите при постановяването на решения.

Изискването за легитимиране е записано и в Закона за личните данни и то е свързано със защитата на лични данни. Според текстовете гражданите, чиито лични данни се изискват от съответния орган, са в пълното си право да поискат от своя страна легитимацията на проверяващия и да се поинтересуват за какво ще бъдат използвани данните им.

Какво се промени от летните протести до днес, така че полицаите да продължават да отказват да се легитимират и да не носят задължителните идентификационни атрибути, въпреки че от ръководството на МВР са на обратното мнение?

За да получим отговор на този въпрос, от ведомството изискахме по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) министерската заповед, регламентираща отличителните знаци на полицейските униформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6620

11

mmdimitrov

30.06 2018 в 00:28

По тази идея;
Естествено. Звъниш веднага на 112 и заявяваш че има група ултраси, преоблечена като полицаи, демонстрираща агресивно поведение.
Звънях миналата седмица на 101 и казах че в приемната на полицията до гара Скарбек има агресивен човек с неизвестна самоличност който не желае да ми се представи и ми налита на бой.
Дойдоха братчедите с черните униформи (кралска джандармерия) грабнаха едрия полицаи, натовариха си го в черния лунуход и ме питаха имам ли претенции.
Да имам!
- ще ви извикаме във военна прокуратура със свидетелите.
- разбира се веднага ще се явя като страна по случая, и свидетелите ще дойдат.
А горките свидетели, наши сънародници, жалка картинка, били ги крадците с медитераниан произход, откраднали им паричките, телефоните и документите, а полицая вместо да им напише Процес Вербал, за да идат хората в консулството и да си извадят пасавани, крещи, заплашва и ни гони от полицията.
Ще стане ам б---та!