(Де)легитимацията: Задължителна

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2013 в 18:56 5893 11

Полицията срещу протестиращите в деня на обсадата на парламента - 12.11.2013 г. Снимка: Сергей Антонов
Полицията срещу протестиращите в деня на обсадата на парламента - 12.11.2013 г. Снимка: Сергей Антонов

В края на август, макар и с неохота, МВР призна, че няма правно основание служители на ведомството да не се легитимират, когато това им бъде поискано от граждани.

 

Въпреки това, протестите в София за пореден път показаха, че униформените предпочитат анонимността пред това да се легитимират като представят служебна карта или личен знак, макар това да им е вменено от законодателя.

Според Закона за МВР (ЗМВР) при осъществяване на правомощията си служителите удостоверяват качеството си със служебна карта или личен знак. Законът позволява на министъра на вътрешните работи да определя как да изглежда униформата, върху която трябва да има символи и отличителни знаци на структурите на МВР.

Полицаите са длъжни да се легитимират и когато правят проверка на лица, за които има данни, че са извършили престъпление или друго нарушение на обществения ред, когато изискват документите им за самоличност или на контролен пункт. Тези случаи са регламентирани в чл. 61 на ЗМВР, както и във вътрешна инструкция, издадена през март 2011 година.

Изискването полицаите да се легитимират има своите правни последици – съдебната практика показва, че това се съблюдава стриктно от съдиите при постановяването на решения.

Изискването за легитимиране е записано и в Закона за личните данни и то е свързано със защитата на лични данни. Според текстовете гражданите, чиито лични данни се изискват от съответния орган, са в пълното си право да поискат от своя страна легитимацията на проверяващия и да се поинтересуват за какво ще бъдат използвани данните им.

Какво се промени от летните протести до днес, така че полицаите да продължават да отказват да се легитимират и да не носят задължителните идентификационни атрибути, въпреки че от ръководството на МВР са на обратното мнение?

За да получим отговор на този въпрос, от ведомството изискахме по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) министерската заповед, регламентираща отличителните знаци на полицейските униформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3500

11

mmdimitrov

30.06 2018 в 00:28

По тази идея;
Естествено. Звъниш веднага на 112 и заявяваш че има група ултраси, преоблечена като полицаи, демонстрираща агресивно поведение.
Звънях миналата седмица на 101 и казах че в приемната на полицията до гара Скарбек има агресивен човек с неизвестна самоличност който не желае да ми се представи и ми налита на бой.
Дойдоха братчедите с черните униформи (кралска джандармерия) грабнаха едрия полицаи, натовариха си го в черния лунуход и ме питаха имам ли претенции.
Да имам!
- ще ви извикаме във военна прокуратура със свидетелите.
- разбира се веднага ще се явя като страна по случая, и свидетелите ще дойдат.
А горките свидетели, наши сънародници, жалка картинка, били ги крадците с медитераниан произход, откраднали им паричките, телефоните и документите, а полицая вместо да им напише Процес Вербал, за да идат хората в консулството и да си извадят пасавани, крещи, заплашва и ни гони от полицията.
Ще стане ам б---та!

27.11 2013 в 12:14

Това е наредбата просто някой трябва да потърсия http://www.ciela.net/freestategazette/OpenDocument.aspx?id=2135735072

27.11 2013 в 12:13

http://www.ciela.net/freestategazette/OpenDocument.aspx?id=2135735072

15.11 2013 в 05:14

След като полицаите отказват да се легитимират, това значи че или умишлено е издадена заповед да си крият самоличността или те сами си решават че всичко им е позволено за да не могат да бъдат установени, защото те самите знаят че правят нещо нередно.

В такъв случай генералния секретар на МВР трябва да бъде наказан поради издаване на заповед нарушаваща закона или ако е по самоинициатива на полицаите също да бъде наказан поради неумение да упражнява контрол над полицаите.

Журналистите трябва да снимат масово полицаите които искат лични данни и ги записват без да се легитимират. Личните данни най-вероятно ги искат за да сплашват хората и да им ходят по домовете без прокурорска заповед.

Бойко Борисов почти 4 години спа по темата, също както с медиите, когато са му удобни си му е ок, само че така не се прави. Нещата трябва да са уредени и да са равнопоставени за всички. Не може който дойде на власт да си прави каквото му скимне. Това трябва да се промени!

14.11 2013 в 22:46

МВР са си още милиционери. Там съпротивата срещу демокрацията е най-силна, това е една червена консервативна структура, която не желае да се промени. Много отдавна беше казано, че т.нар. "полицаи" трябва да имат отпред на униформата табелка с името и служебния номер, с достатъчно голям и контрастен шрифт, по който да бъдат идентифицирани от гражданите, а не да се крият, както сега, зад анонимност.

14.11 2013 в 21:58

Вече сериозно се замислям дали на следващия протест да не си закача на якето името си, та да знаят полицаите кого точно бият, трябва да уточня, че досега не са ме удряли, но и това щестане, като гледам накъде отиват нещата.

14.11 2013 в 21:21

Естествено. Звъниш веднага на 112 и заявяваш че има група ултраси, преоблечена като полицаи, демонстрираща агресивно поведение.

14.11 2013 в 20:59

И да си отговоря сам :) Забранено е да се носи униформа, ако лицето, което я носи не е полицай, ерго имаме престъпници в сини униформи, когато откажат да се легитимират.

14.11 2013 в 20:50

Мен ми е интересно, не е ли престъпление да носиш униформа, ако не си полицай? Тоест, всякакъв отказ за легитимация, означава, че човека срещу теб е престъпник.

14.11 2013 в 19:50

Kato ne se legimitirat po kakvo se poznava,che sa policai,a ne prestupnici otkradnali uniformi???