Заседанието на СОС: Простак от Банкя, шушляване, терлици и позор заради избора на нов председател

ГЕРБ предлага шефът на финансовата комисия Георги Георгиев да смени Елен Герджиков

Юлиана Ончева 23 септември 2021 в 11:48 9192 0

Снимка Александра Маркарян

Миглена Боянова Атанасова сменя Елен Герджиков като общински съветник, след като той подаде оставка на 21 септември. Тя бе следваща в листата на ГЕРБ-СДС на вота през 2019 г. 

Изборът на нов председател на СОС, какъвто беше Герджиков, обаче доведе до скандал на заседанието. 

Веселин Калановски от ДБ поиска извънредната точка за избор на нов председател на СОС да не бъде включвана в дневния ред на днешното заседание, защото искането не е подписано от четиримата зам.-шефове на Столичния общински съвет - арх. Борислав Игнатов не е положил подписа си. Демократична България няма да участва в гласуването, подчерта той. 

Николай Стойнев от ГЕРБ коментира, че Игнатов е оттеглил подписа си с писмо от тази сутрин, след като във вторник е подписал искането, и настоя за включването на извънредната точка в дневния ред. 

Не знам дали мнозинството си дава сметка какво се случи вчера - точно в деня на независимостта поради лудостта си от загубените избори един банкянски велможа грубо наруши независимостта на избора на хората, заяви независимият съветник Борис Бонев. Къде е кметът да коментира нарушаването на независимостта на Столичния общински съвет?, попита той, като коментира думите на Бойко Борисов, че той е поискал оставката на Герджиков. Бонев призова съветниците от ГЕРБ да напуснат групата, а кметът на София да подаде оставка. Бонев нарече Бойко Борисов "простак". 

Г-н Бонев, гледайте себе си, мислете как да се явите Вие на избори, отговори Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ. Получаваме доверието на софиянци 10 години подред. Това важи и за г-н Елен Герджиков, на когото благодаря за всичко, което сме постигнали, подчерта тя. Оставката е личен акт и всеки решава дали да я подаде, каза още Едрева

12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на Бойко Борисов, заяви Грети Стефанова от ДБ, която стана шеф на групата след като Методи Лалов подаде оставка. 

Лалов се скара на Стефанова, която се опита да се включи в разговора в началото на изказването му - Не се надвиквайте, г-жо Стефанова, сопна се той, а Стефанова се разсмя. Недостойно е г-н Герджиков да подаде оставка два дни преди заседание и се изниза по терлици. Той многократно нарушаваше правилника, каза Лалов. Искате да ни поднесете някой подобен, недостойно е по такъв начин да се избира председател на СОС, категоричен бе той. Моля гражданите, ако бъде избран нов председател, да дойдат пред общината на неподчинение, каза още Лалов. 

Прошко Прошков репликира: Ако от Банкя махат Елен Герджиков, от "Драган Цанков" или "Кърниградска" ли не одобриха Лалов за депутат.

Гражданите не са виждали шушлявенето на председателски съвет - Герджиков е позор за СОС, обяви Лалов. 

Тази ситуация в СОС не е нова - преди 10 г. имахме такава ситуация с предишния председател на СОС, когото г-н Елен Герджиков наследи, заяви председателят на групата на БСП Калоян Паргов. Има една бг поговорка - "Падналият приятели няма", трябва да внимаваме с квалификациите към всеки един от нас, каза той. 

Очаквах на това заседание и Фандъкова да подаде оставка, за да решим от раз проблемите на софиянци, подчерта Калоян Паргов. 

Арх. Борислав Игнатов обяви, че е предположил, че Герджиков напуска по лични причини и затова е подписал с електронен подпис искането за избирането на нов председател. След като разбрах от изказването на Борисов, че той е накарал Герджиков да подаде оставка, смятам, че това е скандално за всички свободомислещи хора. Това ме накара да оттегля - всъщност тъй като другите зам.-председатели бяха подписали на хартия, което няма как да се съвмести, предложение всъщност няма, защото не е внесено от четиримата зам.-председатели, обясни Игнатов. Той предложи изборът да се осъществи на следващо заседание, а днес СОС да продължи по предварителния си дневен ред. 

Тома Белев попита кой от зам.-председателите и кога е внесъл предложението за избор на нов шеф на СОС в деловодството, но поради технически проблеми въпросът му не се чу в пълнота. 

Председателстващият Борислав Иванов обясни, че той днес е подписал предложението с е-подпис, а проф. Иво Петров и Милка Христова са го подписали на хартия и внесли в СОС. 

Апелирам към всички колеги да се въздържаме от лични нападки. Ако г-н Бонев е бъдещето с неговите въртеливи движения около политическите партии - всички трябва да внимаваме много, заяви Малина Едрева. 

Съветниците не приеха предложението на ДБ за отлагане на точката за избор на нов председател на СОС - подкрепиха го 13, против гласуваха 46, 1 се въздържа. 

Предложеният дневен ред бе подкрепен от 45 съветника, 14 бяха против, въздържали се няма. 

Пандемията ще продължи с години, не ни прави чест да заседаваме онлайн, не може да се взимат важни решения онлайн, скрили сме се по апартаменти и стаи, какво решаваме, нищо, заяви Иван Мечков от БСП. В зала 5 тече ремонт, физически е невъзможно в момента да заседаваме присъствено, обясни председателстващият. 

При обсъждането на дневния ред беше казано всичко. БСП няма да подкрепи, а аз по здравословно-карантинни причини няма да мога да упражня правото си на вот, обясни Калоян Паргов. 

Такава точка не съществува, ДБ няма да участва в гласуването, заяви Веселин Калановски. 

СОС реши, че тази точка ще бъде включена в дневния ред. Тази агресия на колегите ще се обърне срещу тях, каза Николай Стойнев. Според него ДБ няма подготвен кандидат за поста и затова няма да участва в гласуването. 

Ще обжалваме това решение, каза още Калановски. 

Едрева предложи юристът Георги Георгиев от ГЕРБ, досега председател на финансовата комисия, за нов председател на СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови