Заседанието на депутатите се провали, БСП напусна залата заради 'авторитарния режим' на управляващите

OFFNews 15 юни 2018 в 11:00 3983 0

Днешното заседание на депутатите се провали. Няма да има и парламентарен контрол. До това се стигна, след като депутатите от БСП напуснаха пленарната зала и обвиниха управляващото мнозинство, че налага авторитарен режим в парламента.

На два пъти мнозинството се опита да събере необходимите 121 народни представители в залата, а накрая си върна на БСП, като реши да няма и парламентарен контрол.

Причината за напускането на БСП беше, че председателят на паралемента Цвета Караянчева в последния момент добави нови точки в дневния ред на депутатите в нарушение на правилника. В началото на днешното заседание тя предложи да се добавят три точки - освобождаването на председателят на НЗОК Камен Плочев, второто четене на Закона за водите и второто четене на Закона за МВР.

Социалистите обаче обявиха, че на председателския съвет е било взето решение да не се вкарват важни точки в последния момент. От БСП бяха против решението отстраняването на Плочев да се гласува набързо и то в отсъствието на много от народните представители, в залата се чуха и призиви за оставката на Караянчева.

За къде бързате, дами и господа. Трябвало да има сериозни дебати, попита социалистът Славчо Велков.

И почти цялата група на ДПС отсъстваще от залата, но по друга причина. "Това са важни въпроси за ДПС и ние имаме позиция, но сега няма да можем да я кажем, защото е Байрам. Ние преупредихме председателя на парамента, че няма да ни има", каза от трибуната Йордан Цонев.

Докато от БСП протестираха срещу решението, депутатите от управляващото мнозинство започнаха да гледат на второ четене промените в Закона за водите.

"Ако вие продължавате със сила да налагате дневния ред, то ние сме готови да напуснем залата и да си гласувате законите сами", обяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев, но след думите му гласуванията в залата продължи, а социалистите напуснаха залата. Чак след напускането на БСП, председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи законодателната част да се удължи до гласуването на всички точки в дневния ред, включително и последната - законопроект на БСП за промени на ГПК.

Социалистите дадоха брифинг, за да обяснят мотивите си. "Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента", каза пред журналистите Стойнев.

Междувременно в залата депутатите от ГЕРБ и от "Обединените патриоти" продължаваха да гласуват промените в Закона за водите. Народните представители погрешка приеха погрешка един текст, а Данаил Китриолов поиска прегласуване. От БСП се възползваха от случая. Социалистът Валери Жаблявнов влезе в залата и поиска поименна проверка. БСП и ГЕРБ се караха 20 минути дали има нарушени и как точно социалистите е трябвало да поискат проверка, но в крайна сметка Караянчева я направи, а в залата нямаше необходимите 121 народни представители.

С това обаче процедуните хватки не приключиха. След втория провал да се събере кворум, Караянчева обяви, че заседание няма да има, но контрлолът ще започне. "Искането на БСП за поименна проверка беше напулно незаконно, Жаблянов не е председател на парламентарната група", обяви от трибуната Данаил Кирилов. Той поиска да няма и парламентарен контрол.

Лидерът на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров пък се скара на квесторите, че не спрели социалистите, когато тръгнали да излизат. Той поиска Жаблянов и Георги Свиленси да бдат отстранени заради "саботаж" на парламента.

Караянчева обяви, че има нужда от малко време да помисли, а след това обяви: " Ще се съобразя с мнението на депутатите в залата, няма да има и парламентарен контрол, повечето въпроси в него са на БСП. Закривам заседанието", каза тя.

След края на заседанието от ГЕРБ направиха брифинг за медиите, за да представят мотивите си защо са били толков важни допълнителните точки. Цветанов също обяви, че БСП са саботирали законодателната дейност, включително и техен собствен законопроект - промените в ГПК. Докато председателят на парламентарната група на ГЕРБ обвиняваше БСП, че не са готови за дебат по допълнителните точки и затова са избягали, социалистът Антон Кутев започна да задава въпроси. "Ето, виждате БСП не само изземат функциите на журналистите, но и не следват етичните принципи. Прекратявам тази пресконференция", каза Цветанов.

След ГЕРБ на трибунката за пресконференции отново изляхоза от БСП. Социалистите обявиха, че не са искали да саботират нищо, а само са настояли да се спазват правилата. "Нали разбирате, че тези точки бяха вкарани сега, докато част от депутатите ги няма, за да се неглижира отстраняването на Плочев. Какво пречеше тези точки да бъдат вкарани за сряда? Каквто наложи тази извънредност?", попита депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови