Започват масирани проверки за намаляване на цените. Предвидени са и мерки за облекчаване на бизнеса

OFFNews 05 февруари 2023 в 11:02 5001 4

Никола Стоянов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Министърът на икономиката Никола Стоянов

Има междуведомствена работна група под ръководството на вицепремиера по икономическите въпроси Христо Алексиев, която ще предложи мерки за намаляване на цените. Доста инертни са цените на хранителните стоки, но ние сме си поставили срок следващите две-три седмици всяко от ведомствата да започне конкретни мерки в рамките на правомощията и всички ще започнем масирани проверки, мерки за облекчаване на бизнеса. До месец се надявам да има резултат.

Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пред Нова ТВ. По думите на Стоянов това няма да са толкова мерки за подпомагане на хората, а такива, че всеки по веригата – от производител до крайния продавач, да си намали маржовете, с които се е презастраховал и да се види къде е тази спекула.

Според него през средата на декември е имало леко стопиране на цените, като сега отново са тръгнали нагоре. 

"Имахме възможност да пречупим тренда с инфлацията, октомври- ноември месец се появиха първите позитивни сигнали, декември я задържахме, което беше позитивно при празниците, но сме наясно, че хората не са го усетили по джоба си. Енергийните цени бяха овладени, това допринесе за стопиране и дори леко намаляване на инфлацията", допълни той.

Стоянов каза, че чрез Комисията за защита на потребителите ще даде фокус на проверки за нелоялни търговски практики, според възможностите, които дава законът. "Хората имат много високи очаквания към комисията, но няма да допускам и административен произвол, трябва да се придържат към това, което им е разрешено", посочи министърът.

Обсъжда се и във връзка с въвеждането на еврото да се увеличат правомощията на комисията - да изследват и евентуална спекула, тъй като те към момента могат да проверяват за нелоялни търговски практики, но не и за спекула, отбеляза министърът.

Относно механизмите за намаляване на цените, Стоянов каза, че от 1 януари е било предвидено отново с 50 процента да се повишат толтаксите, което е отложено за 1 юли. По думите му повишаването от 1 януари е било давано като пример от веригите за очаквано поскъпване през този месец. "Сега няма този проблем, решен е. За мен е ясно, че във времена на несигурност всеки по веригата си е сложил малко повече марж и накрая това довежда до сериозно поскъпване на цените", отбеляза министърът на икономиката. 

Той смята, че със сигурност има спекула, дори и това, че всеки се презастрахова в някаква степен е вид спекула.

Според него за бизнеса е много важно да има предвидимост, а сега на база и на решението на депутатите за компенсиране на цените на електроенергията, а и гласуването на механизъм на последния Министерски съвет, би трябвало компаниите да се успокоят от тези рискове. Това е едното, ние считаме, че има и доста възможности за намаление по веригата, говорим с производители, търговци, допълни той.

Попитан защо В България е по-скъпо от Люксембург, министърът каза, че подобни неща ще бъдат изследвани от междуведомствената група, но това, което е било представено пред него не само от хранителните вериги, но и от търговци, вносители, е показало, че данните за повишението на цените в България са на средно ниво спрямо останалите европейски държави.

"Това в никакъв случай не ни успокоява, защото покупателната способност в страната ни е много по-ниска и увеличението драстично се отразява на хората", допълни Стоянов.

На база по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, на успокоението и предвидимостта, която сме им гарантирали с цените на природния газ, електричеството, транспортните услуги, които последните седем месеца намаляват с 4-5 процента, цените ще тръгнат надолу, смята министърът.

По отношение на евентуален таван на цените, той каза, че не е привърженик на такива административни бариери, защото подобни мерки не водят до добър резултат. "Трябва да се помогне на бизнеса и да видят, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики", допълни Никола Стоянов.

За мерките за уязвимите групи и начина за намиране на компенсация за цените на горивата, ваучерите, след като отпаднаха 25-те стотинки, Стоянов каза, че в закона пише, че за да влезе в сила, трябва да изчакаме дерогация от Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

934

3

демократ2022

05.02 2023 в 14:01

Тези предизборни мерки са "мижи да те лажем".

Зеления чорап да даде личен пример - ала Баце: яхва един "Спартан", бегом до Люксембург, товари до горе с евтино олио и после го продава на Женския пазар (лично или праща Пеканчо да натрупа опит).

1000

2

муъ

05.02 2023 в 11:45

решението е магазинер,милюционер,магазинер,милюционер и така до края на светъ

22546

1

dolivo

05.02 2023 в 11:09

Комунистическите мерки какви са точно?

Що не почнат да съдят за картели и ценово договаряне? Щото нямат как да го направят.

Само свободен пазар с конкуренция може да намали цени.

Както газта падна, като на пазара се диверсифицира.

Спекуланта как точно ще го подгониш? Като му изгние стоката. Като му атакуваш склада да си плаща реалния наем. Като му спреш прането на пари, и му се наложи да се изхранва от оборот, а не да си чака купувача за завишената цена.

Ама прост олигофрен в комунистическо правителство това може да роди