Започва изслушването на еврокомисарите пред Европарламента

OFFNews 29 септември 2014 в 09:35 1787 0

Снимка en.wikipedia.org

От днес членовете на Европарламента ще изслушат всички предложени от Жан-Клод Юнкер еврокомисари. Представянето им пред членовете ще бъде решаващо за бъдещата политика на Европейския съюз.

Следващите 10 дни ще бъдат знакови за Юнкер и Комисията, защото тя може да бъде изцяло одобрена или отхвърлена.

Ако бившият премиер на Люксембург получи вот на доверие, новият състав ще встъпи в длъжност на 1 ноември. Ако при изслушванията някой от номинираните бъде отхвърлен, ще бъде отхвърлена цялата така предложена Комисия и задълженията продължават да се изпълняват от досегашния председател Жозе Мануел Барозу. На практика това означава, че това ще е служебна Еврокомисия.

Първият еврокомисар, който ще бъде изслушан от представителите на Европейския парламент, е Кармену Вела от Малта с ресор околна среда, а след нея е Сесилия Малмстрьом от Швеция (търговия).

Представянето пред парламента на българския еврокомисар Кристалина Георгиева е в четвъртък.

Изслушванията на един кандидат трае няколко часа, като обикновено комисиите оповестяват решенията си още в същия ден. Ако някой от кандидатите бъде отхвърлен, то председателят на Комисията може да даде ново предложение или да помоли съответната страна да излъчи друг кандидат.

Тези рокади не са неизвестни на досегашния председател на Еврокомисията Барозу, който при съставянето на втората си комисия през 2009 година, трябваше да я преструктурира, защото Европарламентът тогава отхвърли българският кандидат Румяна Желева.

Бившият министър-председател на Португалия трябваше да подготви нов състав, от което се забави встъпването в длъжност на новата Комисия с три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!