Жан-Клод Юнкер ще обяви новия състав на Еврокомисията

OFFNews 10 септември 2014 в 07:43 2228 0

В сряда новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обяви състава на своя екип.

Представянето ще бъде направено в 13.00 часа българско време.

15 от 28-те комисари са представители на десни и на дясноцентристки партии. Петима европейски комисари са либерали, а осем са излъчени от социалистически формации.

Според проекта българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще отговаря за данъчната политика и борбата с измамите. Германия и Белгия получават два от най-важните постове - търговията и конкуренцията и антитръстовото законодателство.

Италианският външен министър Федерика Могерини ще поеме външната политика.

Енергийната политика и борбата с климатичните промени е поверена на Великобритания, а на Франция - икономическите и валутни въпроси.

За регионална политика ще отговаря румънският еврокомисар Корина Крецу, а правосъдието е поверено на Сесилия Малмстрьом. Транспортът и вътрешният пазар поемат комисарите от Чехия - Вера Юрова и Полша - Елжбиета Биенковска.

Околна среда се поема от Дания, митническа политика от Унгария, а селското стопанство от Ирландия.

Гърцият еврокомисар Димитрис Аврамопулос най-вероятно ще отговаря за миграция, права и вътрешни работи, а кипърският - за интернет и въпросите на културата. Научни изследвания и иновации е ресорът на Испания.

„Екипът на Юнкер ще бъде силен, но различен от някои очаквания. Портфейлите са дадени на хората, не на страните”, подчерта в понеделник началникът на кабинета на Юнкер. Той заяви още, че ЕС трябва да очаква „изненади”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!