Закриват старческите домове, постепенно се преминава към резидентна грижа

Ружа Райчева 20 януари 2022 в 17:03 5884 0

Снимка pixabay

Във фокуса на социалното министерство е цялостното закриване на сегашните старчески домове, деинституционализация на услугите за възрастни и преминаването към един нов тип резидентна грижа, която е много по-качествена.

Това заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. 

Темата на обсъждането беше по повод публичното изявление относно България на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията, нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа.

Зам.-министърът Иван Кръстев представи позицията на ведомството: 

"Намирането на персонал е изключително трудно, както и задържането му. Проблемите, с които се сблъскваме, са със сигурност подобни на тези като на Министерството на здравеопазването.

От 1 януари 2022 г. действа новата наредба за възнаграждение в социалния сектор. Въведен е изцяло нов режим: минималното заплащане става 1.2 (коефицент) от минималната работна заплата (МРЗ) и до 2.5 от МРЗ за ръководен персонал и експерти, който трябва да е висококвалифициран.

Социалните услуги дълги години са пренебрегвани като сектор - от гледна точка на финансиране. Надявам се, че ще намерим вашата подкрепа за съществено повишаване на общинските бюджети за социални услуги през тази година."

Иван Кръстев съобщи, че социалното министерство е разпоредило проверки на старческите домове в цялата страна:

"В страната има общо 161 институции за възрастни лица. Общият им капацитет е 10 767 места - към момента от тях са заети 8 491.

Положението в старческите домове в селата Говежда, Куделин и Самуил е сериозно, като най-тежко е било в Куделин и този дом вече е затворен.

От дома в Говежда са изведени почти всички хора, остават 16. В Самуил това се случва по-бавно заради COVID епидемията, тъй като става дума за живи хора. Затварянето на социална услуга е много трудно - хората се привързват към съответната среда. Това не е механичен процес, защото не става дума за чувал с картофи, с извинение, става дума за хора. 

В селата Баня (Карловско), Петково (Смолянско) и Гара Лакатник (Софийска област) имаше различни констатации. На една от сградите беше паднал покривът - взехме мерки, беше извършен ремонт, за да могат хората да живеят в хигиенична среда."

Заместник социалният министър заяви, че съществуването на подобни услуги в малки населени места е много трудно, тъй като намирането на персонал е сериозно предизвикателство, а поддържането на нормални условия - почти невъзможно.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев увери, че във връзка с публичното изявление относно България на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията са изискани проверки на държавните психиатрични болници от РЗИ и от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". 

"На директорите на държавните психиатрични болници в Карлуково, Ловеч и Кърджали са изпратени конкретни предписания и изисквания.

Пациентите в Карлуково трябва да бъдат изкарвани за разходка и гимнастика минимум за 1 час дневно. В психиатрична болница Кърджали е предоставен монитор за  надзор на пациентите. 

МЗ непрекъснато полага усилия за привличане на квалифицирани кадри, което е голяма трудност в сектора. С 10% е увеличена средната работна заплата в психиатричните болници от пролеттта на 2021 г. насам, а 1202 лева е постигнатата брутна заплата.

Европейският комитет е своевременно уведомен за предприетите действия."

България е предприела решителни действия по инструкциите на комитета, увери д-р Грибнев и добави, че реформирането на психиатричната помощ в България е част от цялостното преструктуриране на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови