Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие беше приет с аплодисменти

Кристина Минчева 21 юли 2023 в 20:00 1477 0

НС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие беше приет с аплодисменти 6 месеца след като бе отхвърлен по време на предходния парламент.

Депутатите гласуваха последните 9 параграфа. Законопроектът е част от нововъведените 10 точки в дневния ред и се гласува със 131 гласа „за“ и 47 „въздържали се“ 10 часа след началото на пленарното заседание.

Дебатът изненадващо протече бързо, след като разискванията по първите 4 параграфа преди 2 седмици продължи 5 часа, а останалите параграфи се гласуваха преди два дни.

Промените разширяват кръга на пострадалите от домашно насилие, които могат да търсят закрила; разширяват се мерките в тяхна защита; създават механизъм за предотвратяване на злоупотреба със закона и национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие и за подобряване на взаимодействието между различните държавни органи и организациите, които имат отношения към проблема. Те предвиждат също разширяване броя на програмите за превенция и защита и създава възможност за предоставяне на безплатна правна помощ в производството. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие. Улеснява се достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 часа от направеното искане на пострадалия. С проекта се предвижда създаване на Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона.

Законопроектът се гласува 3 непоследователни дни и нажежи страстите в пленарната зала. По време на дебатите депутатите от БСП отправяха най-яростни нападки към управляващите, като ги обвиняваха в прокарване на „джендър идеология“ и „отказ на държавата от грижа за българските деца“.

Левицата също беше предложила вариант на законопроекта, но той беше отхвърлен от комисията.

Тогава БСП заяви, че няма да подкрепи законопроекта, внесен от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, освен точката за създаването на предложения регистър за педофилия, който ще съдържа данни за случаите на сексуално посегателство над деца, по които има постановени присъди, данни за извършителите, вида престъпление и ще обхваща случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа.

В края на месец май парламентът прие на първо четене промените. Това стана с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които гласуваха "за". 68 гласуваха "против" ("Възраждане", БСП и ИТН).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!