Игра на парламент: Депутатите решиха да прекарат петъка в надиграване с процедурни хватки

Йорданка Веселинова 21 юли 2023 в 12:16 5606 0

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Тошко Йорданов пуска записа на Христо Иванов

Почти три часа депутатите чупят парламентаризма и вместо да се захванат със законодателна дейност, се надиграват с процедурни хватки.

Сагата започна рано тази сутрин, когато председателят на НС Росен Желязков от ГЕРБ-СДС предложи десет допълнителни точки към програмата на парламента.

Формално председателят има такава възможност, като тя е регламентирана в чл. 48, ал. 5 от Правилника на НС, в който е записано: "В изключителни случаи председателят може да предложи промяна в дневния ред по време на пленарното заседание."

Сред предложенията са проекторешението за БТР-ите за Украйна, концесията на "Росенец", Законът за съдебната власт, Зелената карта, както и промените в Закона за домашното насилие. Идеята бе да минат всички от темите, за които има мнозинство, за да може следващата седмица основната тема да е бюджетът, а след приемането им депутатите да излязат в едномесечната си лятна ваканция, без да я съкращават. 

БСП, ИТН и "Възраждане" обаче видяха в промяната на дневния ред злоупотреба с правилника и се хванаха всячески да бламират заседанието, което според Петър Петров от "Възраждане" щяло да продължи поне до неделя следобед. 

Речено-сторено

(Не)опозицията на (не)коалицията наистина надмина себе си по демонстрации на майсторски злоупотреби с правилника. Групата на "Възраждане" направи само две изказвания, като главни действащи лица станаха ИТН, БСП и Радостин Василев, които първо поискаха редица предложения за разместване на точките (7 от 10-те нови точки бяха пренаредени - б.а.), направиха серия от процедури по начина на водене, реплики, дуплики, лични обяснения и декларации на всевъзможни теми - от Северна Македония и лицемерието на политиците, до панталоните на Андрей Чорбанов и нуждата от модна полиция.

Кой е лицемер и кой брани Борисов

С гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС депутатите отхвърлиха идеята на ИТН за изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за твърденията, че жандармерията охранява Борисов и къщата му в Банкя. В края на миналата седмица Слави Трифонов написа във Фейсбук, че жандармерията пази лидера на ГЕРБ.

След гласуването Тошко Йорданов излезе на трибуната със заявка за декларация, но вместо нея пусна старо видео на Христо Иванов от акцията на Росенец през 2021 г. Във видеото се чува призивът: "Нито глас за Пеевски"

Слави Трифонов да дойде в парламента

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска процедура за допуск в пленарна зала на Слави Трифонов, а не да пише "есемеси на своите чираци". 

В отговор Тошко Йорданов заяви, че чираци имат майсторите. Той поиска в зала да бъдат поканени и Иво Прокопиев, и Делян Пеевски.

Шарлатани от лудници

На фона на всички процедури на трибуната излизаше и вечният отцепник Радостин Василев, който говореше в тона на БСП и ИТН. Василев предложи "основният шарлатанин Кирил Петков" да стане и да представи новите точки в дневния ред, като това му изказване му донесе наказание.

По-късно Василев отново излезе на трибуната, но този път, за да нападне представител от първата парламентарна група, от която се отцепи - Андрей Чорбанов от ИТН. По думите му депутатът от партията на Слави Трифонов бил като "избягал от шотландска лудница" и заради панталона му трябвало да се вика модна полиция.

В крайна сметка, след точно три часа демонстрации, депутатите започнаха със законодателната дейност. Паралелно се провежда и председателски съвет. Той бе поискан от БСП, за да се покаже, че НС е на България, а не на мнозинството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки