Създават национален регистър на педофилите

Молбите за защита при домашно насилие ще се препращат на съда до 24 часа

Кристина Минчева 19 юли 2023 в 16:50 1434 0

Гласуване

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Гласуване Законопрокет за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие днес, след като преди две седмици в продължение на 5 часа бяха обсъждани и гласувани първите 4 параграфа.

Държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашното насилие, ще препращат до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита в срок до 24 часа - гласи една от приетите днес промени.

Освен това работодателите вече могат да откажат да наемат осъждани педофили, когато дейността им ще е свързана с деца.

Ще бъде създаден и национален регистър за случаите на педофилия. Той ще съдържа данни за случаите на сексуално посегателство над деца, по които има постановени присъди, данни за извършителите, вида престъпление. Ще обхваща случаите на педофилия, осъществени на територията на страната или по отношение на български граждани в чужбина, които са потърсили помощ и подкрепа.

Достъпът ще бъде безплатен, а право на него ще имат Министерският съвет, общините и местната администрация, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, общинските комисии за детето, Народното събрание и съдилищата. Е-порталът ще се поддържа от Министерството на вътрешните работи.

Предложението беше на Петър Петров от „Възраждане“. Около 85% от извършените престъпления, попадащи в раздела „Разврат“, рецидивират, обоснова се той.

Освен това от държавния бюджет ще се заделят средства за поддържане на национална телефонна линия за помощ на деца, станали жертва на домашно насилие, социално и правно консултиране на жертвите.

Народното събрание прие още, когато пострадалият не може да се защити поради безпомощно състояние или зависимост от извършителя, производството да може да се образува и по искане на прокурора. Когато пострадалото лице е непълнолетно, поставено е под запрещение или е в безпомощно състояние вследствие на тежко увреждане, заболяване или старост, съдът може да му предостави правна помощ.

Депутатите ще обсъдят и гласуват останалите текстове от промените в Закона за защита от домашното насилие на следващо заседание.

На заседанието преди две седмици депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за защита от домашното насилие, с които се разширява кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита. Това е всеки пострадал от домашно насилие, извършено от роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително на лицето, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, както и от лице, което е съпруг или бивш съпруг на родителя. Защита по този закон ще може да се търси и когато насилието е извършено от лице, на което са възложени грижи за детето, или лице, на което детето е поверено.

Народните представители приеха, че актовете на домашно насилие могат да се извършват и чрез действие или бездействие.

В края на месец май парламентът прие на първо четене промените. Това стана с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които гласуваха "за". 68 гласуваха "против" ("Възраждане", БСП и ИТН).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!