Насилие ли е да не дадеш шоколад на дете? След няколко часа приказки депутатите не стигнаха до имунитета на Борисов

Кристина Минчева 05 юли 2023 в 15:39 3290 0

Гласуване

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за защита от домашно насилие

След петчасови приказки в пленарната зала на парламента, голяма част от които бяха дори преди приемането на едно заглавие на законопроект, депутатите не успяха да стигнат до точката за възбуждане на наказателно преследване срещу трикратния премиер, депутат и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 20-ина минути след 14 часа председателстващата заседанието Росица Кирова обяви неговия край, без да са приети промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, които народните представители днес трябваше да разглеждат за второ гласуване.

Точката за Борисов бе трета в дневния ред. Тя е внесена от БСП.

Промените разширяват кръга на пострадалите от домашно насилие, които могат да търсят закрила; разширяват се мерките в тяхна защита; създават механизъм за предотвратяване на злоупотреба със закона и национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие и за подобряване на взаимодействието между различните държавни органи и организациите, които имат отношения към проблема. Те предвиждат също разширяване броя на програмите за превенция и защита и създава възможност за предоставяне на безплатна правна помощ в производството. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие. Улеснява се достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 часа от направеното искане на пострадалия. С проекта се предвижда създаване на Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона.

Началото на твърде протяжните дебати по проекта постави депутатката от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър при Борисов Екатерина Захариева, която изнесе от трибуната официална и известна статистика: от началото на годината досега 13 жени са загубили живота си вследствие на домашно насилие, с около 10% са се увеличили подадените сигнали. "Наблюдава нарастване и на подадените сигнали от мъже, жертви на домашното насилие", обърна внимание тя и настоя за приемането на законопроекта. В него обаче имало "някои неясноти". Тя припомни, че е задължителна работата с насилника, който трябва да получи психологическа помощ за преодоляване на агресивното си поведение.

Гюнер Ахмед от ДПС попита „как можем да убедим някого, че с този законопроект ще защитим лицата, станали жертва на домашно насилие“, след като доверието в държавните институции било изключително ниско.

На трибуната излезе и Мая Димитрова от БСП, която се усъмни, че приемането на промените ще реши проблемите с домашното насилие и съобщи, че депутатите от БСП няма да подкрепят законопроекта, внесен от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Били съгласни само със създаването на предложения регистър за педофилия. Тя напомни и за отхвърления проект на левицата:

„Нашият проект беше отхвърлен. Ние предложихме законопроект, в който бяхме посочили да не се дава възможност на преимуществени права на неправителствени организации чрез задължително въвеждане на специализирани програми. Считаме, че е недопустимо домашното насилие да се решава с бездействие“, каза Димитрова.

ИТН също обявиха, че няма да подкрепят проектозакона, защото „може да има текстове, които да са противоконституционни и да дават още повече права на неправителствените организации“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова увери, че БСП винаги е била против домашното насилие и го определя като едно от най-бруталните и тежки престъпления, с които трябва да се бори българското общество, но тяхната грижа била за децата, а този проект „предоставя отказ на държавата да се грижи за децата, пострадали от насилие". Държавата прехвърляла тази си отговорност на неправителствените организации. Така тя мотивира отказа на БСП да подкрепи законопроекта, защото той „допуска насилие чрез бездействие“, а в червените редици не били получили определение „що е то насилие чрез бездействие“.

„Тук откриваме възможност за злоупотреба, защото Надежда Йорданова обясни, че лишаването от храна е вид насилие чрез бездействие. Тоест ако едно дете с диабет иска три шоколада и ти не му дадеш, се счита за насилие“, попита от трибуната лидерът на БСП.

Нинова посочи още една причина, заради която няма да гласуват „за“ промените в закона за домашното насилие:

„Заличавате понятието "приемен родител" и го заменяте с израза "лице, на което са възложени грижи за детето" или "лицето, на което детето е поверено". Кое е това лице? Какво е това лице - физическо, юридическо, НПО? На кого давате българските деца“, попита с повишен тон лидерът на БСП. Отговори ѝ Настимир Ананиев от ПП-ДБ, който уточни че общините са главните възложители, когато се стигне до процеса, а гражданските организации предлагат експертиза.

„Вие вкарахте същия законопроект само с 4 различия. Яхнали сте бездействието като нещо, все едно го няма и развявате този шоколад, който всъщност Вие си измислихте. Примерът е много ефектен, но всъщност можеш да прилагаш насилие чрез бездействие“, обясни Настимир Ананиев.

Калина Константинова от ПП-ДБ също упрекна Нинова: „Няма текстове за взимане на децата, напротив законопроектът цели насилника да бъде изведен от дома, в който той прилага насилие. Няма допълнителен бюджет, който да предвижда неправителствените организации да се ангажират с извеждането на деца от техния дом“.

„Не е вярно, че няма пари за тази дейност. Има специален текст, който казва как се финансира националния съвет, но неправителствените организации не се финансират от българския бюджет, а от други бюджети“ - отговори Нинова.

След повишаване на напрежението и 30-минутна почивка дебатите в пленарна зала продължиха.

Независимият депутат Явор Божанков също даде пример за насилие с бездействие. Такова било липсата на базова грижа от родителите - да не се осигурява лечение, дрехи и обувки. „Не мога да повярвам, че този дебат се сведе до евтин популизум, насаждане на страх и хомофобия“, възмути се Божанков.

Настимир Ананиев предложи да се сложи край на дебата по заглавието на законопроекта, който продължи 3 часа. Процедурата беше приета със 114 гласа „за“ и се гласува наименованието на законопроекта. То бе прието със 133 гласа „за“, 54 „против“ и 3 „въздържали се“. 

Заседанието продължи с разглеждането на доклада за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, което също отне изненадващо много време - 2 часа. Разглеждането се състоя в изчитане на текстовете до 5-ти параграф и тяхното гласуване. В оставащото време Стою Стоев, председателят на правната комисия, и Петър Петров от "Възраждане" запознаха депутатите с доклада до 8-ми параграф.

Очаква се законът да бъде гласуван на следващото пленарно заседание. 

В края на месец май парламентът прие на първо четене промените. Това стана с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които гласуваха "за". 68 гласуваха "против" ("Възраждане", БСП и ИТН).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!