Законопроект спира назначенията без конкурс в администрацията

Ивайло Анев 26 март 2015 в 12:48 6165 11

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

Законопроект за изменение на Закона за държавния служител ще затвори вратичките за назначаване на хора без конкурс в администрацията.

Това обяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев на брифинг в парламента. Проектът е на Реформаторите и още не е внесен в деловодството на Парламента.

Такава вратичка е назначаването на служител на непълно работно време и преназначаването му без конкурс, обясни Кънев. Друга е назначаването по заместване, след което отново следва преназначаване без конкурс.

През последните 3 г. така са назначени над 5500 държавни служители, посочиха от Блока.

"Поставяме всички политически партии на диета. Ограничаваме както собствените си министри, така и други министри в тяхното изкушения да се подлагат на партийно влияние. С този законопроект слагаме на диета всички политически партии. Смятам, че по този начин даваме много категоричен отговор на изключително нахалните обвинения точно от БСП и ДПС, които са шампиони в партийните назначения", заяви Радан Кънев.

През последните седмици Реформаторите бяха критикувани, заради назначаването на Димитър Маргаритов за председател на Комисията за защита на потребителите Маргаритов е съпруг на началничката на кабинета на вицепремиера Меглена Кунева Мария Карабельова и не е известно да има опит в сферата на защита правата на потребителите.

Маргаритов бе назначен в КЗП заедно с новите членове на Комисията Константин Арабаджиев и Константин Райков. Те са в ръководството на СДС.

Назначенията бяха на път да внесът и вътрешен раздор в блока, след като министърът на икономиката Божидар Лукарски (СДС) посъветва колегите си в блока от ДСБ да си мълчат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews