Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Закон между "Добър ден, корупция" и "Добър ден, Европа"

OFFNews 21 януари 2016 в 18:25 3810 1

От днес възложителите на обществени поръчки ще могат да преценяват дали кандидат, извършил престъпление, ще бъде допускан до участие в процедурата.

Досега възложителят нямаше подобни правомощия, но това стана факт след като Народното събрание прие новите текстове в Законa за обществените поръчки.

Сред изброените престъпления са подкупи, престъпления против финансовата система, както и пране на пари и участие в организирана престъпна група. В списъка са и престъпления против собствеността.

При спорна ситуация и наличие на някое от изброените нарушения кандидатът има право да докаже своята надеждност като предостави доказателства. В такива случаи участникът трябва да докаже, че е погасил задълженията си или че те са разсрочени.

След това възложителят трябва да реши дали взетите от кандидата мерки са достатъчни.

"В случай че предприетите от кандидата или участника мерки са достатъчни, за да се гарантира неговата надеждност, възложителят не следва да го отстрани от процедурата", пише още в новия закон.

По време на дебатите от опозицията обявиха, че са недоволни от новия закон, защото поощрявал корупцията.

"Може да бъде наименуван "Добър ден, корупция". Това е наименованието му. При разглеждането му ясно ще проличи има ли воля това Народно събрание да се бори с корупцията или се приемат текстове, които поощряват корупцията", заяви депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

"Този текст казва на възложителя или чиновника "Г-н чиновник, срещу съответното финансиране, финикийски знаци, може да ме направите участник". Това се нарича корупция. Какъв антикорупционен закон, като ти прокарваш корупцията в други закони. Със закони узаконяваме корупцията, а после ще приемаме антикорупционни закони", категоричен беше патриотът.

Репликира го председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, като обяви: "Кажете добър ден на Европа. Поздравете философията".

"Философията - представете си, че днес се явявате като кандидат за обществена поръчка и колегата до вас е данъчен инспектор и ви пуска ревизионен акт, без да знаете, че имате задължение. Този, който ви е направил този капан, вече ще ви е отстранил. Чл. 56 е защитен механизъм на добросъвестността. Препратката не касае престъпления", категоричен беше Кирилов.

Според депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов с новия текст в закона се създава несвойствени функции на възложителя - като съд и прокуратура.

От левицата също нападнаха текста. Филип Попов от БСП обяви, че са преведени европейски термини, които не се срещат в нито един друг български закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews