Захариева: Посещението на Ердоган е голям успех. Радев ще се срещне с него, ако пожелае

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2018 в 11:53 5639 0

Планираното за 26 март посещение у нас на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е голям успех за българската външна политика, коментира външният министър и вицепремиер Екатерина Захарна в интервю за bTV тази сутрин.

Тя подчерта, че визитата е съвместна инициатива на българския премиер Бойко Борисов като председателстващ Европейския съвет, на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Въпросите, които президентът Румен Радев призова премиера да зададе на Ердоган, са много важни, но те се поставят на двустранните срещи, не на ниво медиатори. На тази среща ще има възможност да се обсъди като цяло отношенията ЕС – Турция, в това число, разбира се, въздържането от намеса във вътрешните работи на всички държави, в които има турски граждани", каза Захариева.

Коментарът ѝ бе в отговор на думите на президента Румен Радев, който каза, че няма да се натрапва там, където не е канен, но призова премиера да постави пред Ердоган въпросите за ненамеса в нашите вътрешни работи, в изборния процес, духовния живот на българските мюсюлмани и за компенсациите на тракийските бежанци.

Захариева уточни, че президентската администрация е информирана за всяко действие. ""Когато има посещение на ниво премиер или външен министър, винаги информираме президента и той, ако има желание, се среща с тях, каза тя. За срещата на 26 март тепърва предстои да се уточни форматът, но „така или иначе това е формат по време на българското европредседателство и в него се срещат председателството с институциите и съответната държава, не е формат на лидерите“. Ако президентът има желание да се види с Ердоган, това ще се осъществи, заяви външният ни министър.

За разразилия се задочен скандал между президента и премиера тя коментира, че случващото се не е приятно. "Мислех, че институциите работят добре и се надявам това напрежение да се успокои и да продължим за доброто на България“. Тя самата не може да си обясни какво е предизвикало тази реакция. „Мисля, че премиерът беше доста доброжелателен (в интервюто си по bTV ден преди острото изказване на Радев - б.р.), така че се надява да се изчистят тези напрежения и не бих казала, че е полезно за никого“.

Екатерина Захариева добави, че не може да коментира думите на Делян Пеевски - Радев и Борисов да се разбират като „големи момчета“. "За съжаление, се завърта неговото име постоянно“, каза още тя.

Външният министър коментира и изказването на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че на премиера Борисов може да му се даде руско гражданство, за да гласува на президентските избори в Русия Захариева каза, че това е „нелепа шега“. Тя изрази учудването си, че Захарова е повдигнала въпроса близо три седмици след изказването на Борисов, че „в света има две неща, които не се избират – родителите и президента на Русия“.

Реакция трябва да има на подходящото ниво, не мисля, че на българския министър отива да отговаря на говорител, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови