Борисов: Радев вероломно нападна правителството без причина

OFFNews 15 февруари 2018 в 17:26 8405 5

Премиерът Бойко Борисов отговори на президента Румен Радев, който по-рано днес постави на Борисов въпроси, в това число дали разпределя обществени поръчки на депутата от ДПС Делян Пеевски и дали двамата имат общи бизнес интереси. 

Повод за изказването на Радев стана снощния коментар на Борисов пред bTV, че "в президентството има един човек, който пише речите на Радев, един медиен човек, помня го още от BBT - телевизията на Пеевски".

"Аз внимателно прегледах всичко, което съм говорил, и нито един път не съм обидил президентската институция или президента. Казах само, че заедно сме работили добре и би трябвало заедно да продължим да работим за България. И ако са се почувствали засегнати, че съм казал, че зад BBT е стоял Пеевски по това време, а те – г-н Mанджуков, също трябва да се зададе как така от тази телевизия той става началник кабинет и то без достъп до квалифицирана информация. Това не е обида, а елементарен въпрос, който би трябвало да се зададе", каза Борисов.

Борисов нарече думите на Радев "вероломно нападение срещу правителството без никаква причина", като подчерта, че даденото от него интервю е било съвсем добронамерено към президентската институция. 

Премиерът призова Радев да извади документи, ако разполага с такива, и да сезира прокуратурата. 

"Абсолютно ми е чиста съвестта. Ако има каквито и да било данни за мой бизнес, защото това е абсолютна лъжа, за нещо, което съм направил с Делян Пеевски, да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция още днес", заяви Борисов. 

По повод думите на Радев за това, че Борисов е получил подарък от ДПС за вота на недоверие, премиерът заяви, че всички гласове на ДПС на президентските избори са отишли за Радев. 

"Подарък от ДПС не ми е правен. Единствената партия, която не е правила коалиции с ДПС, е ГЕРБ. А партията на Радев - БСП, много пъти го е правила. Нека пак само да се върнем и да кажем обективната истина – огромните пари, над 90%, които са дадени за отбрана, всичките са на военно-въздушните сили - Кугъри, Спартани. И сега всички са в състояние такова, че не летят, защото така са подписвани договорите. Той трябва да е обективен към всички – не може за едните дума да не каже, за БСП", каза Бойко Борисов. 

"Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, много интересно служебното правителство какви проверки е възложило тогава на Пеевски и имало ли е изобщо такива. И какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията. Депутат, който партията, която издигна Румен Радев, издигна за шеф на ДАНС", допълни той.

"Аз мога да задам контра въпроси – колко струват изборите за Радев? Как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи? Нека сега той да дава пресконференция и да обяснява същото. Това добре ли е за държавата? Мисля, че не. А той избухва с толкова жлъч и ярост. А аз вчера казах колко е прекрасен. Може би не може да ми прости, че купихме тези изтребители", коментира още Борисов. 

Той каза още, че се срещал с много депутати от опозицията не бивало неговата добронамереност към всички да е в негов ущърб.

"Можете да попитате Карадайъ с колко депутати е идвал той при мене, аз се срещам с много депутати", подчерта Борисов. 

"Считам, че един държавен глава, един президент на всички българи, равно отдалечен от всички партии и то в условия, далеч от каквато и да е предизборна кампания, не е редно да дава такива оценки и да взима такава явна страна към неговата партия БСП", каза премиерът.

Той упрекна Радев, че не е коментира въпроса с БСП и "Народния съд".

"Не може вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат "Народния съд" или по-скоро считат, че това е нещо добро - да се избият хиляди българи без съд и присъда, като кучета в лагерите, да не каже една дума по темата. Той е длъжен и за едните, и за другите, както аз снощи защитих и двете страни. Когато са трепали партизани, това е било толкова лошо, те също са българи, както след това, когато са избивани в концентрационните лагери", коментира премиерът.

По повод обвиненията на Радев, че се вслушва в чужди гласове, Борисов поиска президентът да назове в чии точно гласове се вслушва, каза той и подчерта, че според него в думите "домакинът, който носи шербет" прозира малко завист. 

"Нека да говорим с имена. Не знам кого трябва да слушаш в чужбина, за да станеш против насилието над жени и деца. И след като има каквото и да е съмнение, защото явно обществото се плаши от тези неща, няма да вървим напред с ратифицирането на конвенцията, докато нищо не стане ясно", каза той.

"Ние направихме максимума добро за държавата. Щом ни се дава възможност за такава среща, значи се счита, че България е една стабилна държава. И тя е стабилна не само заради мен, но и заради президента. Колко и да исках да не достигаме до такова влошаване на положението, знам, че ако не отговоря някой ще каже, че ме е страх. Много битки съм провел, с много коварни противници. Ако президентът иска да прави партия – да каже, в противен случай не е честно уж неутралната президентска институция да взима страна и да се насочва срещу едно демократично избрано коалиционно правителство. Така че, с цялото ми уважение, бях длъжен да отговоря, защото няма нещо, с което да се срамувам. Няма една задкулисна думичка в нашето управление и затова неслучайно 11 пъти поред сме побеждавали в избори. Трябва да се отчита волята на народа. Утре могат да напишат, че съм виновен, че и Слави Трифонов се е подигравал с него в предаването му. Той се е подигравал с мен много повече пъти", категоричен бе премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

15.02 2018 в 19:28

Радев па кого е нападал? Радев просто ти го върна. Що ти трябваше да се отвиваш без нужда, че и глупаво?

17156

4

aviatora

15.02 2018 в 19:22

Сбогом любима