За Пендаровски предложението на Париж е приемливо, но няма съгласие за българите в конституцията

OFFNews 03 юли 2022 в 18:23 937 1

Стево Пендаровски

Снимка Президентство на Република Северна Македония

Стево Пендаровски

"Не е точно усещането, че това е съдбовна за нацията дилема. Решението да приемем предложението на френското председателство за преговорна рамка няма да бъде нито исторически триумф, нито провал. Става дума за компромис в една от фазите на европейската интеграция, който вдига българската блокада и дава възможност за начало на преговорите с ЕС, започва скрининг на страната и това с нищо не подкопава македонската идентичност, има ясна формулировка на македонския език в преговорната рамка“, каза на пресконференция след заседанието на Съвета за сигурност президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

На Съвета беше разгледано „модифицираното предложение на френското председателство за започване на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз“ в присъствието на постоянните членове на съвета, включително премиера на страната Димитър Ковачевски и вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич.

По думите на Пендаровски Съветът не за пръв път разглежда въпроси, които не са тясно свързани със сигурността, като този за Ковид 19, но е важен за страната.

„Парадоксално е, че никой в ​​държавата не е против вписването на българите в конституцията, но вътрешната поляризация прави консенсуса по този въпрос невъзможен. Сега може да последва наша, вътрешна блокада, защото мнозинството от 2/3 изглежда непостижимо, заради вътрешната поляризация. Това е и основният проблем.“, каза Пендаровски и изложи вижданията си по всички "страхове в обществото“.

По думите му Договорът за добросъседство е вписан в рамката на преговорите, защото добросъседските отношения са част от критериите от Копенхаген, той е главното условие страната да получи статут на кандидат член на ЕС, а ЕС има регионална клауза за добросъседски отношения.

Пендаровски посочи, че има възможност България да продължи да блокира напредъка на страната в процеса на преговорите, “защото това е част от механизмите, но те сега ще бъдат драстично намалени, защото когато това стане европейска рамка не само България, но и ЕС ще преценява напредъка на страната".

Той уточни, че историята не е условие за напредък в преговорите, а в протокола на междуправителствената комисия между България и Република Северна Македония има само препоръка към двустранната историческа комисия да прави повече срещи, протоколът „сам по себе си няма правна основа, върху която България да блокира преговорите“.

Пендаровски разясни как могат да се променят учебниците - най-напред Историческата комисия трябва да постигне съгласие, след което предложението отива в двете правителства, отново двете правителства се съгласяват и накрая, през министерствата на образованието в двете държави се разговаря с авторите на учебниците.

„На срещата говорихме и очаквам, че когато предложението влезе в правителството и в случай че се приеме, от деня на отваряне на преговорите до завършването им, ако има допълнителни опити отново да повдигат въпросите за езика, идентичността и историята, сами ще напуснем преговорите. Има страх, че в ЕС можем да влезем само като българи. Няма случай в историята на световната демокрация, в който чрез двустранен договор един народ да стане с друга идентификация“, каза Пендаровски и посочи, че е предложил като анекс към резолюцията на парламента в Северна Македония да бъде препотвърдено, че за идентичността няма да се разговаря.

"Това би било наше вътрешно решение“, каза Пендаровски.

По отношение на "страха, че ЕС играе двойна игра“. От позицията си на човек, който е имал много срещи на европейско ниво Пендаровски увери присъстващите, че няма впечатление, "в Европа да искат да разнебитят македонската нация и народ“ и уточни, че в най-скоро време германският канцлер Олаф Шолц ще посети Република Северна Македония, защото "иска да раздвижи Берлинския процес“.

„Интересът на Европа е икономически, а не да сменят чиято и да е етническа карта. Илюзорно и е несериозно е да разговаряме по тази тема,“ каза Пендаровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови