За ГЕРБ управление с ПП е ''възможен екзотичен вариант'', за ПП - немислимо

OFFNews 09 ноември 2022 в 08:44 1373 0

Даниел Лорер

Снимка , БГНЕС/Михаела Катеринска

Даниел Лорер, "Продължаваме промяната"

Коалиция с ГЕРБ „Продължаваме промяната” (ПП) няма да направи и първият мандат няма да получи подкрепа от тях. „Ако нашият Национален съвет реши - с втория мандат ще предложим правителство на малцинството с въпросните политики. Участие на ГЕРБ в правителство на „Промяната” също е немислимо”.

Това каза по Нова телевизия депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер в коментар за резултатите от срещата между ГЕРБ и ПП вчера.

Депутатът отрече в ПП да има фракции около отношенията с ГЕРБ. „Нито частично, нито изцяло „Продължаваме промяната” ще подкрепи каквито и да е формации на ГЕРБ. По отношение на подкрепата за ГЕРБ нямаме никакви двоумения нито вътрешни дискусии дали трябва да ги подкрепим, или те нас, за да сглобим някаква коалиция”, подчерта Лорер.

Според него равносметката от срещата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната” е положителна. По думите му ПП е успяла "да извади формацията на Бойко Борисов от калната предизборна реторика". Започнали да ги „притискат” да мислят наистина за проблемите на хората и решенията, предложени от „Промяната”.

Видяхме нещо много положително. ГЕРБ се разходи по материала на „Промяната” и каза, че всичко им харесва, стига да има пари в бюджета. Най-интересното беше, че май постигнахме и втори успех вчера. Ако мога да интерпретирам мистериозното изказване на Борисов, той май ни подкрепи за идеята да декларираме пред служебното правителство, че трябва да внесе бюджет, каза още той.

На въпрос дали последните събития около ПП и ГЕРБ са стъпка към сътрудничество, Лорер отговори:

Опазил Господ да е стъпка към каквито и да е било коалиционни преговори. Изолацията на ГЕРБ стана ясна от ден първи. Отне им три дни да си изберат председател на Народното събрание. Но ние много ясно заявихме, че проблемите на хората за нас са номер едно. Ние сме конструктивна опозиция и ще си говорим с всеки, включително и с тях, уточни депутатът.

Той обясни, че с групата на „Демократична България” имат много голямо покритие на ценностите. За момента обаче нямало структурирани разговори за втория мандат с тях. „Убеден съм, че и с ДБ, и вероятно с още формации в парламента ще има разговори”, добави депутатът.

Категорично против подкрепа за правителство на ГЕРБ се обяви и Андрей Гюров, който заяви по bTV, че разцепление в парламентарната група на "Продължаваме промяната" няма, но определи срещата вчера за ефективна, тъй като е успяла да фокусира вниманието върху разглеждането на бюджета за следващата година“. По думите му удължаване на вече приетия е недопустимо.

Между преобладаващата част от партиите трябва да има консенсус по отношение на това как да изглежда един бюджет, коментира по Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Томислав Дончев, който не споделя оптимизма на колегата си Лорер, че има сближаване на позициите на двете партии по бюджета.

Вижте разговорите вчера. Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди. Как при тази ситуация да бъде внесен бюджет, попита той.

По думите му „внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен”. Дончев уточни, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.

Според депутата от ГЕРБ-СДС най-лошият вариант е гледането на бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Той подчерта, че това не бива да се допуска - "партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари".

На въпрос възможно ли е съвместно управление на ГЕРБ с ПП Дончев отговори, че всичко е възможно, „включително подобен екзотичен вариант”.

„Това, което се случва в момента, е естествен резултат от начина, по който се прави политика през последните години”, подчерта народният представител. По думите му партиите са се състезавали да мразят опонентите си, а не са били достатъчно ясни в това какви политики предлагат на избирателите. Според Дончев трябва да се намери вариант как политическите сили да излязат от „окопите”.

"Ако има добра новината от срещата вчера, тя е, че можем да говорим”, коментира той разговорите, които бяха проведени между представители на ГЕРБ и на „Продължаваме промяната”.

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и границата, пред която ще спрат да правят компромиси. „Границата на самосъхранението е където губиш изцяло политически облик и физиономия, губиш причината хората да те харесват и да те обичат. Ние много пъти сме доближавали тази граница, каза Дончев.

Според него е възможен „по-скоро политически стерилен кабинет, без участието на ярки политически фигури”.

Третият мандат звучал за ГЕРБ-СДС като най-вероятен да излъчи редовен кабинет, допълни той. Дончев допълни, че трябва подобно правителство да е с ясен мандат и приоритети, подкрепено от колкото може, повече политически сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови