Борисов готов за правителство на политиките, вижда три хоризонта за мандата му

OFFNews 08 ноември 2022 в 17:54 3735 5

Снимка

Възможно е да бъде създадено правителство по определени политики, ако всички партии загърбят егото. Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. Борисов даде висока оценка за проведените във вторник преговори с „Продължаваме промяната“, а отделно благодари на президента Румен Радев, че е дал време на партиите да проведат консултации. „Ако имаме 30 политики, акто добавим и Плана за възстановяване, само тези неща да свършим, тогава можем да се разпуснем и да отидем на избори, напролет, примерно“, коментира Борисов.

Борисов констатира, че по темите пенсии, заплати, медицина, здравеопазване и образование и социалните теми в новия парламент се вижда конституционно мнозинство.

„Има два подхода оттук нататък. Първи подход – Ананиев, Горанов, Асен Василев и техните финансисти да продължат на експертно ниво само двете партии. Ако предпочитат така – „за“. Ако искаме да им дадем още повече институционалност, бюджетната комисия, където са и другите партии, трябва да поканим министъра на финансите с екип и от БНБ дирекцията „Икономически изследвания и прогнози“, има такъв отдел, за да може когато говорим колко ще е БВП, едни се обосновават с прогнози на МВФ, други на Световната банка, трети на БНБ, четвърти на социолози, ако щете, там трябва да се поканят и хора като Каримански, които в предишните правителства работиха с Асен Василев, експерти във финансирането, Ники Василев, Дацов, далеч са от нас, не са с нас, Левон Хампарцумян, подобни хора, в един разширен състав, защото бюджетът, парите са на българските данъкоплатци“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов призова лидерите на парламентарните партии да се откажат от егото с чий мандат да бъде създадено правителство. „Тук е мястото отново да кажа: "Не се занимавайте с кой мандат, няма никакво значение, народът с резултатите от изборите, поставяйки ни нас на първо място но само с 67 депутати, ни каза: не можете да правите сами правителство. Още по-лошо се отнесе с ПП, 54 депутати. Още по-лошо с ДБ, едва 7 процента. Народът казва, съберете се и по този начин публично и прозрачно намерете вариант да се работи".

"Никакво его относно мандатите – дали е първият, вторият, третият – няма никакво значение. Ако се нормализират отношенията в политическите партии ще се стигне до правителство по политики, където няма да има значение фигурата на премиера и министъра, а ще се върне истинската парламентарна демокрация. И парламентът през тези свои форми ще съумее да контролира правителството, което ще е с кратък мандат. Ще кажете какво е кратък – или до лятото, или до местните избори или до евро изборите. Но то, ако работи добре, съм убеден, че никой журналист няма да се сети да пита защо мандатът се удължи. А ако работи лошо, то ще падне. Но всички ще бъдат ангажирани и вече го доказваме с 6-7-8 гласувания. И всичките са за хората, всички са за бизнеса, всички са за социалния пакет", допълни Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

5

случайно прочетох

09.11 2022 в 12:43

Тоя палячо да се готви за затвор, а не за кабинет!!!

3767

4

Име на профила

08.11 2022 в 20:04

Цъфнал герб...

-1655

3

ob1

08.11 2022 в 19:12

Ае банкянската путка какво се натиска на Асен Василев постоянно?!? НалЕ точно заради финансовата политика беше вота на недоверие? НалЕ аматьори бяха от ПП? Сега се чуди как да избяга от отговорност...
Айде, пачавро, спечели изборите, прави си сега правителство с ДПС и отивай в историята!

75

1

230 млрд баксов

08.11 2022 в 18:21

Благодарим Ви, г-н Борисов
За магистралите чудесни
Благодарим Ви, г-н Борисов
За него стихове и песни
Благодарим Ви, г-н Борисов
Запейте всички с пълен глас
Че ГЕРБ отново е на власт
Благодарим Ви, г-н Борисов
Че пак спасявате народа
Че построи газопровода
Благодарим Ви, г-н Борисов
Че пак се борите за нас
Че ще се греем с евтин газ
Благодарим Ви, г-н Борисов
Че ни дарихте топлина
В тунела тъмен светлина
Благодарим Ви, г-н Борисов
За нас е чест да сме зад Вас
Че не ядем филии с мас
Благодарим Ви, г-н Борисов
Че пак сте с нас, готов за бой
В България най-велик е той..

Автор: Данчо Полицая