Втори опит за прокарване през НС на заема от 3 млрд. лева

OFFNews 05 юни 2014 в 09:45 4373 5

Йордан Цонев
Йордан Цонев, председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание

Втори опит за прокарване на договора за заем от 3 млрд. лева, поискан от кабинета, ще направи парламентарната бюджетна комисия днес.

Законопроектът за ратифициране на Договора за подписка е между Република България и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си. Той предвижда емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове.

Вчера народните представители се опитаха скоростно да прокарат законопроекта през двете комисии, от които той трябва да се гласува за първо четене преди влизане в пленарна зала - по бюджет и финанси и по външна политика.

От бързане обаче те бяха на път да нарушат собствения си правилник, като проведат заседанието на основната за законопроекта комисия (бюджетната) паралелно с пленарно заседание. Комисията бе насрочена за 11 ч., когато започваше почивката на пленарното заседание, но не успя да приключи до 11:30, когато бе краят й и така гласуването бе отложено за днес.

В същото време новият вот на недоверие, поискан от ГЕРБ е именно заради финансовата политика на правителството.

Заседанието на бюджетната комисия е насрочено за 14:30. Втора точка в дневен му ред е избор на членове на Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!