От бързане депутатите нарушиха правилата и не гласуваха заема на кабинета

Нели Чолашка 04 юни 2014 в 16:11 4139 3

Заседание на бюджетната комисия..

От много бързане да прокарат скоростно проектозакона за нов дълг от 3 млрд. лв., който кабинета "Орешарски" иска да изтегли, депутатите влязоха в нарушение на процедурите и документът не успя да мине през комисиите.

Идеята беше вненесеният миналата седмица от Министерски съвет проект да бъде точка първа на заседанието на парламента утре - 5 юни.

За да влезе утре в пленарна зала, днес проектозаконът трябваше да получи одобрението на бюджетната и външната парламентарни комисии и затова бюджетната комисия беше насрочена за 11 ч., когато започва обедната почивка на депутатите.

Очаквано ГЕРБ поиска отговори на въпросите защо толкова се бърза с този заем, за какво ще бъдат изхарчени парите и защо се трупа толкова голям дефицит.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев ги заплаши още в началото на заседанието, че ще прекрати дискусията, ако тя не се огриначава само до параметрите на дълговата емисия, но не посмя да го направи.

В крайна сметка дебатите продължиха и след 11.30 ч., когато започна пленарното заседание и гласуването на законопроекта в този момент щеше да е незаконно. 

Новият заем ще бъде гласуван на редовното заседание на Комисията по бюджет и финанси утре следобед. Заради липса на решение на водещата комисия за утре беше отложено и гласуването на документа във външната комисия. В нея разискванията

Внесеният от Министерския съвет законопроект е за ратифициране на Договора за подписка между Република България и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си. Той предвижда емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!