Втечненият газ от САЩ може да пристигне с кораби и после да мине през газопроводи в Гърция и Турция

Ружа Райчева 11 май 2022 в 12:27 4231 2

Втечненият газ може да пристигне у нас с кораби от САЩ, а после през терминали за втечнен газ в Гърция и Турция, където има свързани с България газопроводи. 

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Демократична България" Владислав Панев по повод новината, че премиерът Кирил Петков се е договорил с американския вицепрезидент Камала Харис България да получава доставки на втечнен газ от САЩ, на цени по ниски от текущите на "Газпром".

"Колкото повече алтернативи има България за внос на газ, толкова по-ниски ще са крайните цени за потребителите. В момента имаме достатъчно капацитет да вкарваме тук този втечнен газ, въпросът е в източниците. Колкото повече дивесифицирани източници, толкова по-добре - конкуренцията поражда качеството", каза той.

Панеев очаква индустрията, потребителите и топлофикацията да получат по-изгодни цени за втечнения газ през следващия отоплителен сезон.

"Не знам дали втечненият газ от САЩ ще стане до юни, доколкото знам България и миналата седмица имаше доставки на втечнен газ, имаше официална информация за това. Хранилището в Чирен вероятно има достатъчно запаси за месец напред. Не очаквам проблеми през лятото с потреблението на природен газ", каза съпредседателят на "Зелено движение".

Владислав Панев очаква интерконекторът с Гърция да заработи през новия отоплителен сезон и така България да получи достъп до азербайджански газ. "Знаете, че цената на азерския газ е свръзана с цената на петрола, което значи, че най-вероятно ще е в пъти по-ниска от цената, на която сме купували от "Газпром", заяви той.

Съпратиецът му Ивайло Мирчев заяви, че за България ще има сигурни доставки на природен газ, а от ДБ още миналата седмица са казали, че цената от май до декември ще бъде по-ниска от досегашната за руския газ.

Той потвърди, че втечненият газ от САЩ най-вероятно ще минава през газовата ни връзка с Гърция. Според Мирчев е важно България да има различни източници, за да може да гарантира енергийната си независимост. 

Бившият енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че новината е добра, но че към нея трябва да се гледа скептично. Той заяви, че не е ясно дали в цената са включени разходите за транспорт, които значително биха могли да увеличат крайната сума. 

"Ние нямаме подробности по отношение на цената, не знаем с кой бенчмарк я сравняват, за да кажат, че е по-ниска. Дали става дума за един танкер или двадесет, колкото трябват годишно за нуждите на България. Руската цена е 70 евро/мегаватчас. Тоест, този танкер на по-ниска цена ли е, или на по-висока? Тази цена променя ли се с времето? Има много въпроси, на които нямаме отговор", каза депутатът от ГЕРБ. 

Според него Петков е дал клетва, която не гарантира нищо и ГЕРБ имат пълното право да се съмняват в думите му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

2

Pietro

11.05 2022 в 16:18

Доставките от Щатите ще достигнат 40 милиарда кубически метра годишно. Американските компании още през декемвври 2021 г обявиха, че имат готвност да започнат да прехвърлят иснщо гориво. Транспортът отнема между 15 и 30 дена. А на Злотоку4е му се полага тояга, а не кокъл.