Всичко, което трябва да знаете за спора между София и Скопие, обяснено за 5 минути

Юлиуш Висожински 01 октомври 2019 в 18:23 8962 0

На среща при президента Радев вчера, на която присъства и премиерът Борисов, беше решено, че "България ще изработи национална позиция с ясни изисквания и критерии в защита на българския национален интерес при преговорите за членство на Република Северна Македония с ЕС". Македонският премиер Заев веднага отговори от Скопие, че очаква "бързо да се намери решение на откритите въпроси с България".

За какво всъщност все още не могат да се разберат София и Скопие и защо именно сега темата влезе във водещите новини на българските и македонските медии. Обясняваме накратко най-важното и най-актуалното, което трябва да знаете.

Изобщо разбрали ли сме се за нещо досега?

Всъщност да. Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Македония има съгласие за "оценката за цар Самуил като владетел на България, за общо честване на Свети Климент Охридски, Свети Наум Охридски, значението, което беше дадено на 24 май като типично български национален празник, ролята на българските владетели през 9-10 век за развитието не само на българската държава, но и на културата в Югоизточна Европа и в славянския свят", съобщи пред БНТ проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на съвместната експертна комисия.

Къде е главният спор?

За периода от 19 в. нататък, най-вече за личността на Гоце Делчев. Но и за Илинденско-Преображенското въстание.

Проф. Димитров твърди, че желанието на преговарящите от македонска страна е да "поставяме акцента върху отношението в Република Северна Македония към Гоце Делчев, което е формирано по различни причини - политически, идеологически, далеч по-късно".

Същевременно македонският президент Стево Пендаровски заяви преди седмица в телевизионно интервю, че Гоце Делчев се е определял като българин, но се е борил за автономна Македония, а не за Санстефанска България или за Велика България. Пендаровски твърди, че през 1900-1901 г. Гоце Делчев нямал друг избор, освен да се пише за българин. 

Защо е това бързане?

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който лидерите на страните от ЕС ще решат дали Македония и Албания ще започнат преговори за членство в ЕС.

Ако България каже "не", в Македония ще има политическа криза, а отношенията ни със Скопие драматично ще се влошат.

Кога ще стане най-напечено?

Следващата среща на съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси е в Охрид на 15 и 16 октомври, тоест 48 часа преди Европейския съвет.

Очакванията, а и политическият натиск (повече в Скопие, по-малко в София) са България и Македония да постигнат приемливи за двете страни формулировки за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и като цяло за общата ни история след 19 век нататък.

Всичко ли е в ръцете на историците?

Не, разбира се. Можете да бъдете сигурни, че освен исторически, спорът вече тече интензивно и на политическо, и на дипломатическо ниво. До голяма степен решението дали историческите въпроси да бъдат решени или временно потулени ще се вземе от правителствата в София и в Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови