Всички защитени зони не са обявени 7 години след крайния срок

В последните няколко години Витоша е получавала само 30 000 лева за поддръжка, а Беласица едва 5000 лева, заяви Тома Белев

OFFNews 27 декември 2021 в 11:07 2964 0

В последните няколко години Витоша е получавала 30 000 лева за поддръжка. Това е дори много, в Беласица са получавали по 5000 лева. В горите държавното финансиране е спаднало с 30%.

Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев по Нова тв. По думите му контролът в МОСВ куца.

"Съотношението между предварителен, текущ и последващ контрол е много неравномерно от години. Предварителният заема около 80%, текущият около 19, а последващият едва едно на сто. Имаме и извънредно голямо текучество на персонал в министерството - 15-18%. Огромно количество щатни бройки са незаети", разкри той. 

Не прилагаме добре директивата за хабитатите, не сме обявили всички защитени зони 7 години след крайния срок. Редица заповеди са с некачествени цели и режими. До март трябва да спасим казуса, за да няма дело в ЕС, обясни Белев.

Според него 30% е минимумът в ЕС за защитени територии.

По темата за лифтовете на Витоша, той смята, че може да се подменят. "Единственият, който може да задължи това да се случи, е столичният кмет. Тя е предприела стъпки относно възстановяването на Княжевския лифт. Започната е процедура и за подмяна на лифтовете на ски-влек "Заека", каза още зам.-министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови