Възстановяват Драгалевския и Княжевския лифт на Витоша

Няма опасност Топлофикация София да фалира заради мораториума на цените на тока и парното, заяви шефът на СОС Георги Георгиев

OFFNews 16 декември 2021 в 08:56 4391 0

Снимка БТА архив

Княжевският и Драгалевският лифт на Витоша ще бъдат възстановени. 

Процедурата за издаването на строителните им книжа е стартирана, международна експертиза потвърди, че Княжевският лифт може да бъде възстановен в сегашните си граници, заяви шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев по БНТ. Той припомни, че СО спечели делата за това. По-напред сме с процедурата за Драгалевския лифт, собственикът ще може да го възстанови догодина до "Бай Кръстьо", обясни Георгиев. 

Няма опасност столичната Топлофикация да фалира заради мораториума върху цените ток и парното. Но има системен проблем - общинското дружество трябва да бъде подпомогнато от държавата така, както са подпомагани частните заводи. 

Сформирахме преговорен екип с представители от всички партии, направихме работни срещи със служебните министри, но резултат нямаше, каза още Георгиев. Топлофикация София произвежда твърде малко ток, за да може да компенсира загубите от цените на газа за парното, коментира той. 

Разликата от 47 до 103 лева в цените се поема от дружеството. На входа и на изхода на Топлофикация стои КЕВР, комисията казва на колко ще се купува и на колко ще се продава. КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на "Булгаргаз" се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай, обясни Георгиев.

Ние не настояваме пари да влизат в дружеството, а да се превеждат директно на кредиторите, на БЕХ, за да не задлъжняваме всички със сметките си за парно, допълни председателят на СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!