Волен Сидеров с анекс към договора ни със Скопие: Ако искат в ЕС, да спрат да обсебват историята ни

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2019 в 11:40 3068 0

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска Народното събрание да задължи премиера Бойко Борисов да подпише анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония, който да спре опити за спекулации и обсебване на исторически личности и събития от тяхна страна.

Текстът е подготвян от миналото лято, съобщи Сидеров, като предстои да бъде внесен в деловодството на Народното събрание. Според него подписването на анекса от Република Северна Македония може да бъде поставено като условие за подкрепа от страна на България за членството на Македония в ЕС.

"Единственият начин това да се предотврати, е да им предложим този анекс и сега имаме условията те да не могат
да откажат. Очакват нашето одобрение за ЕС", коментира Сидеров. "Очакваме подкрепата на коалиционни партньори от малката, средната и най-голямата коалиция", допълни той.

Според него необходимостта от анекса е очевидна, като последният пример за това е спорът около предложението на Скопие паметта на Гоце Делчев да се почита като общ празник в България и Северна Македония на 7 октомври - денят, в който костите му са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Той спомена и предни диспути, като този за Илинденско-Преображенското въстание. 

В анекса двете страни се призовават да не обсебват, присвояват или спекулират за принадлежността на исторически събития или личности, които са определяни като общи или принадлежащи само на другата страна. Такива събития и личности ще могат да бъдат обявявани за общи само с решение на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, която бе създадена в изпълнение на Договора. Ако пък те са обявени за принадлежащи само на едната страна, това решение следва да бъде ратифицирано и в двете страни, преди да бъде прието за официално.

В Анекса се изисква още до обявяването на дадени исторически събития и/или личности за общи Република Северна Македония да се въздържа от всякакви спекулации и всякакви опити за обсебване и присвояване на личности и събития. Сред изброените са владетелите на Първата българска империя от Крумовата династия и от династията на Комитопулите от цар Крум до цар Иван Владислав включително, особено по отношение на владетелите, управлявали със столица на империята Охрид. Същото е вписано и за всички исторически личности, свързани с национално-освободителната борба и борбата за обединение на българския народ 

Такива действия се считат за нарушения по Договора, ако са извършени от държавен глава, ръководителя на правителството, лице на състава на правителството, както и всякакви други високопоставени лица, част от органи на държавното управление.

В такъв случай се дава един месец страната да предприеме мерки срещу нарушителя и да поднесе съответните извинения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови