Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Войната е между очакванията за справедливост и действията на прокуратурата

OFFNews 22 март 2022 в 19:47 1324 0

Снимка БТА/ Цветомир Петров

Войната е между очакванията за справедливост на обществото и действията на прокуратурата, която отказва да работи за справедливостта, заяви председателят на парламентарната правна комисия Милен Матеев от "Продължаваме промяната" пред бТВ.

Думите му са по повод разиграващата се вече четири дни размяна на обвинения между МВР, правителството и прокуратурата.

"Със сигурност никой не печели от война между институциите, и особено между две власти, каквито са изпълнителната и съдебната. С това може само да загуби обществото и справедливостта в обществото" - допълни той.

По думите му е притеснително не това, че съдът отказа да се произнесе, а голямата власт на прокуратурата, която не подлежи на контрол. Когато в актовете на прокурорите се посочва, че дадени действия са незаконосъобразни, дори и съдът няма права да опровергае това, обясни Матеев.

И допълни, че това трябва да бъде променено със следваща законова поправка. 

Председателят на правната комисия смята, че по случая с арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова прокуратурата опитва да компрометира събраните доказателства. Неглижира се проведеното разследване от органите на МВР и надеждите прокуратурата да завърши разследването не са големи.

"На мен не ми звучи изобщо обнадеждаващо по простата причина, че прокуратурата неглижира по всякакъв начин доказателствата, които ѝ бяха представени. Тя остави своите разследващи колеги да стоят пред вратата и в коридора, докато обсъждаше доказателствата с адвоката на заподозрените", коментира още Милен Матеев

Депутатът от ПП смята, че коментарът на адвокат Менко Менков - защитник на тримата, е притеснителен. А това налага МВР да извършва процесуално-следствени действия, които държавното обвинение отказва да направи за почти година. Това налага да се търсят заобикалящи прокуратурата действия, което е показателно за състоянието на съдебната система.

По думите на Матеев единственият позитив от арестите е това, че се разшумя отново около твърденията на Васил Божков за изнудване. Сега прокуратурата поне трябва да отговори на обществото защо не иска да разследва.

"Когато обществото не вижда някакви реални действия от собствената си прокуратура, то започва да се надява на някаква чужда намеса", изтъкна депутатът по въпроса за големите очаквания, възлагани от българите на Европейската прокуратура и лично на Лаура Кьовеши.

Той обаче обясни, че правомощията на Европейската прокуратура не са толкова ограничени. Тя също може да разследва казуса заради изпирането на парите, за които се твърди, че хазартният бос Васил Божков е дал като подкуп.

Съдебната реформа

Милен Матеев коментира и съдебната реформа, която беше едно от основните предизборни обещания на четирите партии в управляващата коалиция.

"Реформата закъснява спрямо очакванията на хората" - заяви той.

Обяснението е във формата на управление от четири политически формации. Промените се прокарват бавно, тъй всяко решенията се одобрява на няколко нива - партийно, коалиционно и на ниво Министерски съвет.

Тази седмица законопроектът за закриване на спецправосъдието влиза в пленарната зала, в близките седмици в НС ще бъде внесен и законопроектът за реформа на КПКОНПИ. Предвиждат се още промени в НПК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!