Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Адвокат Менков: При задържането на Борисов няма неотложност. Да не е наркобарон!

Утре защитникът ще внесе жалба за задържането на тримата в АССГ, а ако се обжалва - във ВАС

Даниела Добрева 22 март 2022 в 15:45 2203 0

Малко след като Софийският градски съд остави без разглеждане протоколите от претърсванията и изземванията от домовете на бившия премиер Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова, адвокатът им Менко Менков обясни защо при задържането им не може да става дума за неотложност.

Според защитника в практиката неотложност се прилага при задържането на наркобанди. Менков припомни, че проверката е започнала на 10 декември 2021 г. Тримата са се явили доброволно пред проверяващите от Главна дирекция "Национална полиция" и са отговорили на въпросите.

"Нека припомня, че проверката се извършва по сигнал на БОЕЦ, в който се съдържат само материали от социалните мрежи. Те не съдържат само обявяване на неща, които Васил Божков многократно в медиите е посочвал в продължение на 2 г. Защо разследващите са се насочили само към случая с него, няма как да знам. Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След проверката е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, за да се разпореди провеждане на разследване от компетентен орган. Вместо това, на 17 март, е разпитан Кирил Петков. Разследващите много добре са знаели, че не са следователи", обясни Менков.

По думите му случаят показва липсата на компетентност. Прокуратурата е съобщила, че ще извърши единственият възможен законен акт - да изземе материалите по делото и да го възложи на следовател. 

Адвокат Менков обяви, че по всяка вероятност утре ще бъде внесена жалба пред Административния съд София-град за задържането на тримата. В случай на обжалване ще иде във ВАС. Но бе категоричен, че претърсванията са незаконни.

От дома на бившия премиер не е взето нищо. От Владислав Горанов са иззети пари от търговското му дружество, а от Севделина Арнаудова - валута и български левове, но са "проверили всички шкафове и чекмеджета и са разхвърляли дори рисунките на 8-годишното й дете". Всичко взето трябва да се върне на притежателите им, обяви адвокатът.

От МВР обаче разтълкуваха решението на СГС по различен начин начин. Според вътрешното министерство съдът е казал категорично, че прокуратурата е некомпетентна. И това може да се смята за поредното доказателство за нежеланието й да работи срещу престъпността.

"Възможно е тримата да бъдат арестувани отново. Нито Борисов е избягал при Божков в Дубай, нито Горанов, нито Арнаудова. До този момент няма нито едно доказателство. Самото изречение, че прокуратурата пречи на МВР да събира доказателство, е нонсенс. Правилното е обратното. Как първо се задържа, а после се събират доказателства?", запита той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови