Внезапната поява на Кирил Петков на предизборен дебат предизвика напускане на Сачева и Т. Дончев

Даниела Добрева 28 септември 2022 в 20:58 24953 33

дебат

Снимка Стоп кадър бТВ

Дебатът

Внезапната поява на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков предизвика скандал при старта на заключителния предизборен дебат по бТВ. Той дойде в студиото вместо Венко Сабрутев, въпреки че напоследък предпочита да не се появява в публични обсъждания.

Бившият премиер обясни появата си с факта, че Сабрутев бил възпрепятстван по лични причини, а той бил наблизо и затова дошъл. Това предизвика реплика от водещата Мария Цънцарова, че партията нарушава предварителната уговорка.

"Аз разбрах, че това е свободно мероприятие и бях на 15 минути оттук, и реших да дойда", отвърна саркастично Дончев, след като Петков обвини двамата представители на ГЕРБ в страх. Бившият министър-председател запита къде е лидерът на партията Бойко Борисов и защо се крие.

"Къде се крие г-н Борисов, той е вашият лидер, защо той не дойде? Българският народ има право да знае кой ще води след 2 октомври и лидерите трябва да дадат своите отговори на българския народ. Ако един от нас не може да дойде, най-коректно е да изпратим лидера", заключи Петков.

Зевзеци пък веднага пуснаха колаж във фейсбук с Петков. На плакат от популярната му снимка от протестите през 2020 г. бе написано "Аз съм Венко Сабрутев". 

Деница Сачева и Томислав Дончев от ГЕРБ веднага реагираха с думите, че в тази страна правилата трябва да се спазват и напуснаха. С това споровете за участието на Кирил Петков не бяха прекратени. По време на дебата Любомир Каримански от "Има такъв народ" запита дали бившият премиер не е ководещ.

Самият Петков продължи да дразни останалите участници с непрекъснатите си включвания по дискутираните теми. Особено се изостриха реакциите по въпроса за руския газ. Наложи се Цънцарова да помоли съпредседателя на ПП да изслушва опонентите си.

Разминаването между бившите партньори ПП и БСП лъснаха веднага - според представителя на социалистите "Газпром" никога досега не били некоректни. Това наля вода в мелницата на "Възраждане", чийто представител Деян Николов веднага попита дали ПП ще завърти кранчето и на азерския газ, ако дойде на власт, след като Азербайджан нападна Армения. А Петков отвърна, че Азербайджан никога не е спрял доставките, които ако ПП влезе във властта, ще се увеличат. Което веднага ще се отрази на цената на газа надолу. 

БСП обяви, че ще работи за вдигане на минималната работна заплата до 850 лв. и настоява за таван на цените. Кирил Петков пък напомни, че е заварил минималната пенсия на 300 лв., която неговото правителство е довело до 467 лв. Според него минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната или 860 лв. Мартин Димитров от "Демократична България" бе категоричен, че данъците не трябва да се пипат.

"Абсолютно вярвам, че в този момент качването на данъците ще е нещо много лошо за българската икономика. Но за зимата трябва да увеличим доходите на гражданите. Как е възможно това да стане – за мен отговорът е освен повишената събираемост, да спрем корупцията", подкрепи колегата си от ДБ Кирил Петков.

И на свой ред запита представителя на ИТН: "Провалихте три парламента, мислите ли, че имате моралното право да сте част от четвъртия?"

"Кирил Петков отново квалифицира и слага етикети, което означава, че той не мисли. Ако се вслушваше, щеше да разбере, че само в раздел икономика има 18 нарушения от коалиционното споразумение, ако се гледа точка по точка. Смятам, че трябва да сме част от парламента, защото имаме подготвени експерти. Трябва да сме там, за да можем да променим редица закони, сред които Антикорупционният закон на ПП, който е еднакъв с първия вариант на ГЕРБ, както и Законът за референдумите", отговори Каримански.

От "Възраждане" категорично са срещу таван на цените в енергетиката и отново се върнаха на темата за отлагане на приемането на еврото в България.

ДПС пък въобще не изпратиха свой представител, въпреки че Мария Цънцарова обяви, че поканата е била изпратена до всички политически партии, представени в предишния парламент.

По регламент дебатът трябваше да се проведе в три тематични кръга – политическа, енергийна и икономическа криза, "Кръстосан огън", по време на който участниците си задават въпроси по предварително изтеглен ред, и за финал заключителните политически послания в рамките на 30 секунди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

31

wakeup

29.09 2022 в 18:00

Парапетов не съм събуден а будя такива тъпаци като теб шибан трол

645

29

wakeup

29.09 2022 в 15:22

Националните медии години наред играят мръсните си игрички, канейки преди избори пишман социолози, които вместо истински събрани данни безогледно си ги измислят и насочват вниманието на тъпия избирател в определена посока, организират крайно нелепи дебати, в които на участващите непрекъснато им се напомня да бързат, задават им се клиширани въпроси тип блиц интервю, което по същество елиминира всякаква възможност за развитие на тези и идеи. Последният Референдум по БНТ беше доказателство за такава журналистическа импотентност. Хубаво е че Петков разлая кучетата.

-240

27

редовно четящ

29.09 2022 в 11:34

Наистина простият си е много прост, виждат, че копейките привършват, обаче си разнасят тролската тор и бранят кремълските опорки до последно!

-1555

25

ob1

29.09 2022 в 10:10

Обясни, веждичка, поясни тоя автогол. На плешивото томи и женския толуп им дойде на крака лично Киро и те не се възползваха да го изобличат и да го засрамят публично. Нали не можеше да говори на български, нали лъгал и крал - що така не го затапиха тоз гаден канадец, а? Да изкарат списъка и да го почват точка по точка, а те плъховете избягаха. Ми ако беше дошъл Асен сигурно и водещата щеше да избяга. Нещастници гербаджийски :)

925

24

ешо

29.09 2022 в 10:01

проблем не виждам в появата на кирчо но има проблем с турски поток и построяването му от бойко