ВМРО-София: 57 милиона са необходими за отчуждения в "Младост"

OFFNews 11 октомври 2016 в 11:43 3873 4

Общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение и председател на групата „Патриоти за София” Карлос Контрера внесе искане до заместник-кмета по финансите на Столична община за увеличаване на средствата за отчуждения.

Един от конкретните поводи е липсата на средства за отчуждаване на частни терени в район „Младост”, отредени за озеленяване. Изчисленията на съветника от ВМРО показват, че са нужни минимум 57 млн. лв., за да се придобият от Столична община 117 декара за озеленяване само в „Младост“.

В предложението си той настоява бюджетът за отчуждаване да бъде увеличен за 2017 г. на 20 млн. лв., да бъдат систематизирани процедурите за отчуждаване и изкупуване на зелени площи, улици и терени за техническа инфраструктура. В следващите години бюджетът за отчуждаване трябвало да продължи да се увеличава.

"Много хора си играят на популизъм с тези теми без да дават отговори, но на гражданите трябва да се представя истината", каза Контрера.

Според него неговото предложение ще има конкретен положителен ефект.

"Ако тези терени до 8 години не бъдат придобити от общината, частните собственици могат да поискат да ги застроят", посочи съветникът от ВМРО.

Това обаче не трябвало да се допуска. Според Контрера се спекулира с отварянето и преработката на подробния устройствен план на район „Младост“.

"Длъжен съм като общински съветник да кажа, че ако отворим плана за преработка и изменения, може да се стигне до обратния ефект. Т.е. да бъдат отредени повече терени за застрояване в частни имоти. Погледнете Закона за устройство на територията - там ясно е разписано. При едно отваряне на плана за преработка ще бъдем залети от искания за отреждане на още и още имоти за застрояване. И ако собствениците си подготвят добре нещата, могат да си го извоюват. Отварянето на плана означава още и още претенции. Ако не бъдат удовлетворени, ще се стигне до съд, а практиката показва, понеже съдът се произнася само по законосъобразност, но не и по целесъобразност, че в значителен брой случаи претенциите на частните собственици се удовлетворяват. И задавам въпроса не е ли по-добре да се борим да гарантираме зеленината в тези 117 декара, вместо да правим експерименти с плана, като в крайна сметка получим повече застрояване", каза Контрера.

Според него хората не искат повече застрояване, но има определени кръгове, които внушават измислици и заблуждават гражданите, че изменението на подробния устройствен план на „Младост“ ще бъде в полза на повече зеленина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

11.10 2016 в 12:41

Проблема не е в това, кое е по-добре. Общината трябва да ги изкупи тия парцели и тогава да "реализира" паркове, както са по ПУП. Дотогава това са частни реститутски земи. И при реституирането им е записано съвсем подсъдно, че тв видите ли били... ниви и пасища. Ей там е най-голямото престъпление!
Искаш да си реституираш нива в границите на населеното място - получаваш РАВНОСТОЙНА по площ и категория земеделска земя в околовръст. И закона спазен и "гражданина" обезщетен и панеладжиите на дръвчета се радват.
А сега какво?
Гризнаха дръвцето.