ВМРО са готови с предложенията си за справяне с фалшивите новини

OFFNews 01 ноември 2018 в 16:58 1735 1

ВМРО са готови с предложенията си за законодателни промени срещу фалшивите новини. От формацията обявиха, че са започнали работа по такива поправки пред повече от три месеца, а другата седмица ще представят идеите си.

От партията изпратиха "обръщение до медиите", с което канят представителите на ръководствата на всички медии на среща, за да ги запознаят с предложенията за законодателни промени. В нея ще участват запознаят от ВМРО Ангел Джамбазки и депутатите Александър Сиди и Красимир Богданов. Те казват, че са готови да приемат и предложения от страна на медиите.

Те не разкриват детайли около идеите си. Казват само, че са направили проучвания какви са европейските и световни практики в областта. "Въз основа на сравнението с българското законодателство и предвид доста сложната и спорна материя, задачата се оказа по-времеемка от предвиденото. Въпреки всичко, ние вече имаме готови реални предложения каква да е насоката на законодателната дейност в областта не само в България, но и в рамките на ЕС", казват от формацията.

ВМРО подчертават още, че Европейската комисия от месеци работи по проблема с фалшивите новини.

"Всички наши предложения са водени от убеждението, че и в ЕС, и в страната ни няма и не трябва да бъде допускана цензура под каквато и да е форма. Също така, обаче, сме категорични, че е недопустимо доброто име и професионалната работа на всички журналисти да бъде подлагана под съмнение заради публикации в сайтове и платформи с неясна собственост и неясни цели, които те преследват, тиражирайки неистини", пишат от ВМРО в съобщението си.

От партията подчертават, че фейк публикациите са вреди и дават пример за това с убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, което е било представено като част от "статистиката на убити заради работата си представители на медиите".

"Тиражираните от сайтове с неясна собственост и публично достъпно съдържание текстове даже осъдиха морално България за липса на свобода на словото. Тези публикации, появили се в разгара на обществената реакция срещу бруталното криминално деяние, бяха разпространявани в социалните мрежи, блогове, сайтове и т.н. В резултат на това световните медии също станаха жертва на непроверената и/или тенденциозно представена „новина“. Световни лидери, в това число евродепутати, високопоставени представители на ЕК и политици от няколко държави, осъдиха в свои изказвания и публикации в различни интернет платформи страната ни като ненадеждна, назадничава и потъпкваща правото на журналистите на спокойна и обективна работа", казват от ВМРО. 

Те казват още, че са обявили борба "с такива и други фалшиви новини, заплашващи националната сигурност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови